Nyheter

Frp-ultimatum om OL?

Det er uklart om Frps nei til OL i Oslo i 2022 er å oppfatte som et ultimatum til regjeringen. Både Siv Jensen og Erna Solberg må sørge for en rask avklaring, skriver Jon Magne Lund.

KOMMENTAR: Fremskrittspartiets landsmøte med Siv Jensen i spissen sa nei en statsgaranti til vinter-OL i 2022. Avstemningsresultatet var klart nok, men hvordan det skal tolkes, er mer i det blå. Partileder og finansminister ville ikke sette saken på spissen, mens Frps idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg er krystallklar: Hvis Høyre presser igjennom et ja, blir det umulig for Frp å fortsette i regjering.

Naturligvis er de gamle kamphanene Per Sandberg og Øyvind Korsberg rykende uenige også i denne saken. Krangelen dem imellom har lenge vært bitter og uforsonlig og bunner i det Siv Jensen kaller for et personlig og privat anliggende. Hva OL angår, stiller altså Korsberg – igjen – et ultimatum om regjeringsdeltagelsen. Nestleder Per Sandberg sier på sin side at det fortsatt kan bli flertall for OL og at det nå er opp til Stortinget. Han vil med andre ord gå utenom regjeringen.

LES OGSÅ: Seks av ti sier nei til OL i Oslo

Behovet for en oppklaring er stort. Siv Jensen må finne ut om hun vil ta med seg landsmøteflertallets nei til OL tilbake til regjeringen og stå på det, eller om hun er villig til å tåle et nederlag. Eller er det greit for henne å følge Sandbergs plan og gå utenom regjeringen?

Erna Solberg må finne ut hvilke konsekvenser Frp vil trekke av landsmøtevedtaket. Hvis Korsbergs ultimatum blir partiets offisielle linje, kan vel ingen forvente at statsministeren skal sette regjeringens liv og fremtid på spill for å sikre et vinter-OL som har svak støtte i befolkningen.

I Vårt Land har vi lenge vendt tommelen ned for å arrangere vinter-OL i Oslo i 2022. De økonomiske argumentene er bare én side av saken, men uansett hva OL-tilhengerne sier: Et OL vil koste skjorta. Som Erna Solberg sa forleden dag: «OL er en fantastisk opplevelse, men utrolig dyrt.»

LES OGSÅ: Rike land dominerer på medaljeoversikten i OL

En annen sak er den ukulturen som i mange år har preget Den internasjonale olympiske komité og OL. IOK har etablert seg som en institusjon som opererer ganske fritt overfor arrangørlandene, som blir stilt overfor et enormt sett av krav som IOK forlanger skal bli oppfylt. Demokratisk tenkning når sjelden opp på pallen der i gården. Dette har «vår mann» i IOK, Gerhard Heiberg, selv avslørt, i Dag Erik Pedersens bok om kong Harald, «Idrettskongen». Styret i IOK truet helt på tampen med å avlyse Lillehammer-OL fordi IOK-toppene følte seg uvelkomne i et Norge der negative presseoppslag og kommentarer sto i kø. Floken løste seg da kong Harald inviterte IOK-president Juan Antonio Samaranch på middag.

Nå skjønner IOK at de må legge om stilen og appellerer til Norge om at vi igjen «skal vise verden vinterveien» og arrangere et billig OL der man også slipper slike pinligheter som det var nok av i Sotsji. Men entusiasmen for OL og IOK er så laber at politikerne med rette kvier seg for å øse ut milliarder av kroner.

[http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread11497220/#post_11497220 Diskuter denne saken på verdidebatt.no]

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter