Søk i Edens hage

Søk  i  alt  innhold  på VL.no

Eplehøsten 3: Så safta suser

Til å lage eplemost tager man en kvistkvern, sentrifuge og vaskemaskin.

BILDER

En sentrifuge slynger safta ut i bøtta.

En sentrifuge slynger safta ut i bøtta.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Fersk eplemost rett i koppen, så i kroppen.

Fersk eplemost rett i koppen, så i kroppen.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Johannes Kvamme tømmer den rå eplesafta i vaskemaskina. Ikke for at den skal bli vaska, men bli varmet slik at villgjær og bakterier dør.

Johannes Kvamme tømmer den rå eplesafta i vaskemaskina. Ikke for at den skal bli vaska, men bli varmet slik at villgjær og bakterier dør.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst

Hjemme-press

  • Å lage fruktjuice hjemme er populært, og lettere enn man tror.
  • I butikker som selger elektriske artikler kan du kjøpe en juicepresse til rundt tusenlappen som du bruker på kjøkkenbenken. Den gir deg fruktjuice på en-to-tre. Enkel å rengjøre.
  • Har du flere kasser med epler å presse, kan å kjøpe en egen eplekvern og en eplepresse. Begge deler opererer du med håndmakt. Forhandlere på nett.
  • Har du store kvanta med eple, kan du kjøpe en kraftig elektrisk kvern og en presse der man bruker vanntrykk til pressingen. Slikt utstyr koster fort rundt 20.000 kroner.
  • Eller: Du kan skaffe en kvistkvern, en kles-sentrifuge og en gammel, elektrisk kjele-vaskemaskin. Det meste kan man få kjøpt brukt.
  • Om du vil ha lengre holdbarhet på mosten, må du varme opp råsaften til 75-80 grader . Et alternativ er å fryse den.
  • Borte-press
  • Et alternativ til å lage egen eplemost er å ta med eplene til profesjonelle presserier.
  • Da får du mosten ferdig emballert, men du må betale for jobben. Det er ikke sikkert at du får tilbake mosten fra din egen frukt.
  • Askim fruktpresseri er størst på Østlandet, men det finnes også store presserier på flere gårder rundt om i landet.
  • På presseriene får du mosten ferdig pasteurisert.

Eplet faller ikke langt fra pressa. I kjelleren til Stein Dyre Berge har han laget sitt eget presseri. Som enkelte ingeniører, er han en Reodor Felgen.

Slik presser vi eplene:

1. Vaske og skylle

Vi skjærer bort flekker av råte, markhull og store slagmerker. Jord og gress på nedfallsfrukten vil vi heller ikke ha i mosten.

2. Mose

En kvistkvern som er laget til å kutte opp greiner og hageavfall, er godt egnet til å mose eplene. Den durer og bråker. Berge staker ned eplene med en trestaur. De stakkars skrottene dyttes ned i knivene som gjør eplene til pulp, eplemassen vi skal presse juice av.

Pulpen faller videre ned glassfibersekken under kverna.

– Mer epler, kommanderer Berge og kikker på badevekta under sekken.

Ti kilo i sekken er passe.

LES OGSÅ: Anne Dubrau plukker epler i mer enn 600 hager

3. Sentrifugere

Sekken med eplemassen puttes i en stor sentrifuge som egentlig er laget for å få vannet ut av klesvasken.

– Hands on, sier Eple-Stein og legger ned lokket som samtidig starter sentrifuga.

Det er stille i rommet når den sakte begynner å synge.

Det er nå det skjer, det magiske, at epler blir til most. Når strålen står ut av sentrifuga og treffer bøtta, smiler vi alle. Vi holder koppen fram og smaker på fersk og lunka eplemost.

LES OGSÅ: Eplehøsten 1: Presset til det ytterste

Ren vare.

Vi nikker til hverandre og gjentar: Gravenstein er noe for seg, søtere enn noen annen sort vi har presset.

Mosten er brun av den hurtige oksyderinga som skjer med eplene. Derfor hiver vi en halv teskje askorbinsyre bøtta. Antioksydanten kaller den fine, gule fargen tilbake.

4. Pasteurisering

Bøtta med most tømmes opp i en gammel Elto-vaskemaskin som er et stort, åpent stålkar. Vi setter termostaten på 75-80 grader og fyller opp. Villgjær og bakterier i hundre liter eplemost drepes med varme.

5. Tapping

Når mosten er kjølt litt ned, tappes den på plastkanner. Vinteren kan komme.

Glem tran.

LES OGSÅ: Eplehøsten 2: Skallet kan bedra

Adam og Eva

Der vi står i kjelleren og lager hundrevis med liter kan vi ikke unngå å tenke på hva som gikk galt i Edens hage. Hvorfor spiste Adam eplet – hvis det nå var et eple? Verden ville vært et mye bedre sted om han ikke hadde spist det.

Han burde most det.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

En sentrifuge slynger safta ut i bøtta.

En sentrifuge slynger safta ut i bøtta.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Fersk eplemost rett i koppen, så i kroppen.

Fersk eplemost rett i koppen, så i kroppen.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst
Johannes Kvamme tømmer den rå eplesafta i vaskemaskina. Ikke for at den skal bli vaska, men bli varmet slik at villgjær og bakterier dør.

Johannes Kvamme tømmer den rå eplesafta i vaskemaskina. Ikke for at den skal bli vaska, men bli varmet slik at villgjær og bakterier dør.

Foto: Johannes Kvamme
Vis bildetekst

Eplet faller ikke langt fra pressa. I kjelleren til Stein Dyre Berge har han laget sitt eget presseri. Som enkelte ingeniører, er han en Reodor Felgen.

Slik presser vi eplene:

1. Vaske og skylle

Vi skjærer bort flekker av råte, markhull og store slagmerker. Jord og gress på nedfallsfrukten vil vi heller ikke ha i mosten.

2. Mose

En kvistkvern som er laget til å kutte opp greiner og hageavfall, er godt egnet til å mose eplene. Den durer og bråker. Berge staker ned eplene med en trestaur. De stakkars skrottene dyttes ned i knivene som gjør eplene til pulp, eplemassen vi skal presse juice av.

Pulpen faller videre ned glassfibersekken under kverna.

– Mer epler, kommanderer Berge og kikker på badevekta under sekken.

Ti kilo i sekken er passe.

LES OGSÅ: Anne Dubrau plukker epler i mer enn 600 hager

3. Sentrifugere

Sekken med eplemassen puttes i en stor sentrifuge som egentlig er laget for å få vannet ut av klesvasken.

– Hands on, sier Eple-Stein og legger ned lokket som samtidig starter sentrifuga.

Det er stille i rommet når den sakte begynner å synge.

Det er nå det skjer, det magiske, at epler blir til most. Når strålen står ut av sentrifuga og treffer bøtta, smiler vi alle. Vi holder koppen fram og smaker på fersk og lunka eplemost.

LES OGSÅ: Eplehøsten 1: Presset til det ytterste

Ren vare.

Vi nikker til hverandre og gjentar: Gravenstein er noe for seg, søtere enn noen annen sort vi har presset.

Mosten er brun av den hurtige oksyderinga som skjer med eplene. Derfor hiver vi en halv teskje askorbinsyre bøtta. Antioksydanten kaller den fine, gule fargen tilbake.

4. Pasteurisering

Bøtta med most tømmes opp i en gammel Elto-vaskemaskin som er et stort, åpent stålkar. Vi setter termostaten på 75-80 grader og fyller opp. Villgjær og bakterier i hundre liter eplemost drepes med varme.

5. Tapping

Når mosten er kjølt litt ned, tappes den på plastkanner. Vinteren kan komme.

Glem tran.

LES OGSÅ: Eplehøsten 2: Skallet kan bedra

Adam og Eva

Der vi står i kjelleren og lager hundrevis med liter kan vi ikke unngå å tenke på hva som gikk galt i Edens hage. Hvorfor spiste Adam eplet – hvis det nå var et eple? Verden ville vært et mye bedre sted om han ikke hadde spist det.

Han burde most det.

Hjemme-press

  • Å lage fruktjuice hjemme er populært, og lettere enn man tror.
  • I butikker som selger elektriske artikler kan du kjøpe en juicepresse til rundt tusenlappen som du bruker på kjøkkenbenken. Den gir deg fruktjuice på en-to-tre. Enkel å rengjøre.
  • Har du flere kasser med epler å presse, kan å kjøpe en egen eplekvern og en eplepresse. Begge deler opererer du med håndmakt. Forhandlere på nett.
  • Har du store kvanta med eple, kan du kjøpe en kraftig elektrisk kvern og en presse der man bruker vanntrykk til pressingen. Slikt utstyr koster fort rundt 20.000 kroner.
  • Eller: Du kan skaffe en kvistkvern, en kles-sentrifuge og en gammel, elektrisk kjele-vaskemaskin. Det meste kan man få kjøpt brukt.
  • Om du vil ha lengre holdbarhet på mosten, må du varme opp råsaften til 75-80 grader . Et alternativ er å fryse den.
  • Borte-press
  • Et alternativ til å lage egen eplemost er å ta med eplene til profesjonelle presserier.
  • Da får du mosten ferdig emballert, men du må betale for jobben. Det er ikke sikkert at du får tilbake mosten fra din egen frukt.
  • Askim fruktpresseri er størst på Østlandet, men det finnes også store presserier på flere gårder rundt om i landet.
  • På presseriene får du mosten ferdig pasteurisert.
;