Fra fange på Grini til misjonær i Kina

Det er krig og foreldrene mine forbereder seg – mot mange odds – til å reise til Kina. De visste at utfordringene ville stå i kø. De ble plassert i den lille byen Tungping. Men det varte ikke lenge før håpet brast om å bli værende i byen og bygge videre på et misjonsarbeid i vekst.

Overgangen fra et Norge merket av krig til misjonærtjeneste på den kinesiske landsbygda i Hunan var utfordrende. Foto: Privat

Helge Kjøllesdal

Jeg blar tilbake i dagbøker og mapper med brev. De er fra krigens dager i et Oslo der folk ble tvunget til å trekke for blendingsgardiner og bruke rasjoneringskort. Der møtte mor og far hverandre.

Far var ferdig utdannet teolog og ansatt som reisepredikant i Misjonsselskapet. Et stort flertall av prestene i Den norske kirke­ hadde nedlagt embetene sine i ­protest mot nazi-regjeringen. Også Misjonsselskapet­ hadde tatt et kraftig oppgjør med Quisling. Han hadde gitt organisasjonen en spesiell overhaling fordi ­misjonens teologer i all stillhet tjenestegjorde blant mennesker i menigheter som var uten prest. Både generalsekretæren og landsstyreformannen var blitt arrestert for dette.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP