Historie som berører

Hvem tenker at Ireneus av Lyon eller Gregor av Nyssa har noe som helst å si inn i vår moderne virkelighet? Ellen Merete Wilkens Finnseth har ­skrevet en bok som gjør fortidens teologer helt nærværende.

Ellen Merete Wilkens Finnseth skriver om sine egne livskamper og spørsmål, om tvil, tro og om å være kristen i en kultur der troen er blitt marginalisert og usynliggjort, skriver vår anmelder. Foto: Evelyn Pecori
Publisert Sist oppdatert

Noen ganger er det som allerede den første setningen­ i en bok griper fatt i leseren. Den første setningen i denne boken lyder slik: «I sine siste levedager ble Johannes grepet av tvil.» Det er en setning som i alle fall fikk meg til å lese ­videre med spenning. Det er en konklusjon som krever en forklaring. Og den signaliserer den eksistensielle dybden som boka vil utforske.

Ellen Merete Wilkens Finnseth skriver om sine egne livskamper og spørsmål, om tvil, tro og om å være kristen i en kultur der troen er blitt marginalisert og usynliggjort. Selv vokste hun opp i en kristen familie­kontekst utenfor Roskilde i Danmark, men uten å kjenne noen andre som så ut til å ha behov for Jesus i livet sitt.

Hun lar sine egne livserfaringer og spørsmål møte tekstene til noen av kirkens tidligste teologer­ og ledere. Ignatius av Antiokia skriver sine brev mens han er på vei som fange for å møte sin martyrdød i Roma like etter det første århundre­skiftet. Maximus bekjenneren ble ­torturert og sendt i eksil for sitt forsvar av Jesu to naturer midt på 600-tallet.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP