Fansen får det de vil ha

I Codex behandler Tom Egeland klassiske problem­stillinger for teologifaget. Språkføringen er presis, effektiv, uten at det glimrer.

Et arkeologisk funn av en tornekrone og en codex, en tekstsamling fra antikken, er Tom Egelands vei inn i forviklinger for Bjørn Beltø og hans kumpaner. «Egeland kan dette her. Han har gjort det før. Flere ganger», skriver vår anmelder.
Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av House of Cards-serien, hvor man følger et korrupt amerikansk ektepar i toppen av amerikansk politikk, fikk man tidvis en følelse av ­serieskaperne gikk for langt; graden av kynisme og løgner virket ikke troverdig. Så snudde­ alt. For etter hvert overlappet ­serien med presidentvalgkampen og senere valget mellom Hillary Clinton og ­Donald Trump, og med ett virket det som om virkelig­heten langt overgikk ­fiksjonen. Ja, en av ­serieskaperne sa det selv: ­«Dette (en eller ­annen hendelse fra den virkelige valgkampen) hadde vi ikke kommet unna med om vi skrev det inn i ­serien».

All kunst er, dypest sett, lignelser ­av virkeligheten. Graden 
av etterligning eller fors­kyvning er noe av det som skiller kunstarter fra hverandre. Tom Ege- lands spenningslitteratur befinner seg i dette grense­landet mellom den offisielle historien, og alle de mulige historier og forklaringer som ligger i randsonen av kanon.

Tornekrone

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP