Tar oss med fra ateismens fødsel til unnfangelsen av sekulære skapelsesmyter
Den danske teologen Lars Sandbeck oppsummerer ateismens historie og tilstand i vår tid. «Den gudløse verden» er en nyttig innføring i et populært kulturfenomen, med bare mindre svakheter.
OPPRINNELSEN: Utsnitt av Michelangelos maleri «Gud skaper mennesket» (1508–1512). I boken «Den gudløse verden» tar teologen Lars Sandbeck tar oss med tusen år tilbake, til et nesten ukjent punkt av idéhistorien, hvor debatten raste om hvordan forstå relasjonen mellom Guds natur og vilje
wikimedia commons
Om du snakker med enkelte ateister i dag, vil du høre at den ateistiske posisjonen er den mest naturlige ting i verden. Ateister er hva vi alle ville vært, om vi forble ubesudlet av ideologier og overtro. Slikt som lurer oss til å tro på usynlige skikkelser og bruke religion som maktmiddel, lyder resonnementet.
Disse forslår at ateisme ikke er en posisjon man må forsvare. Den er en negasjon – et fravær av gudstro, lik hobbyen ikke-samling av frimerker. Denne nydefinisjonen har vært brukt i alt fra å rettferdiggjøre intellektuell latskap, til mer utspekulerte, politiske strategier. Ved å redefinere ateisme til et slags nøytralt utgangsposisjon, kan man hevde at alle tankesystemer som ikke er ateisme, er fremmedelementer, som må legitimere sin plass i offentligheten.
Ateismen ikke selvskreven
Bestill abonnement her
KJØP