Sonja vant kongeriket
Dronning Sonja har en sterk livshistorie. Biograf Ingar Sletten Kolloen har brukt den for hva den er verdt. Resultatet er en sterk biografi, med flere lag av historier.
29. august 1968 giftet kronprins Harald seg med Sonja Haraldsen. Brudeparet ble mottatt med jubel da de kjørte i åpen bil fra Oslo domkirken til Slottet etter vielsen.
NTB scanpix
ANMELDELSE: Den lille historien er en rørende kjærlighetshistorie, mellom Sonja og Harald. Men den store historien er vel så sterk: Den handler om kjærligheten mellom et kongehus og dets folk. Bryllupet mellom våre majesteter, Harald og Sonja, forente ikke bare de to under Guds åsyn. Det forente folket og kongehuset, gjennom giftermål og slektskap.
Ni år. Kong Olav trengte tid, ja, faktisk 9 år for å lande på sitt standpunkt. Han mente at tiden ikke var inne for et kongelig spill med en ikke-kongelige kjæreste: Monarkiet lå i potten. Men da sønnen gjorde det klart for ham at monarkiet ville oppløses med kongens motvilje, gav kongen seg: Om sønnen ikke fikk sin Sonja, ville han forbli ugift. Den institusjonstro og sta kong Olav var dermed stilt overfor et ultimatum: Sonja eller monarkiet. Han valgte det første. Og fikk begge. Svigerdatteren og kongen kom etter hvert godt ut av det. Sletten Kolloen dysser ikke ned hvor vanskelig kong Olav var mot sin sønn. Monarkiets fremtid eller ikke: Kong Olav bar et stort ansvar for at sønn og kommende svigerdatter led i 9 år. Dialogen mellom far og sønn må ha vært nærmest ikke-eksisterende i disse årene.
Inen vei. Det var ikke bare en vanskelig vei videre for den selvstendige vestkantjenta, det var ingen vei i det hele tatt. Sletten Kolloen viser det enorme rydningsarbeidet Sonja måtte gå i gang med, etter at folkets bryllupshyllest hadde stilnet: Olav var en gammeldags monark, og svigerdatteren fikk ikke en naturlig plass i Slottets selvforklarende, indre eksistens. Og kontoret uteble. For hva skulle hun vel med det?