Segl er uhyre innholdsrikt og tankevekkende

Årsskriftet Segl nærmer seg på en forfriskende lydhør måte både påbegynte og forspilte dialoger mellom jødisk og kristen tradisjon.

Segl
Segl. Katolsk årsskrift for religion og samfunn 2020. Les anmeldelsen her.
Publisert Sist oppdatert

«En brødrefortelling» har redaktør Peter K. Solberg kalt sin lederartikkel til årets utgave av det katolske skriftet Segl, som i sin helhet er viet forholdet mellom synagogen og kirken, mellom jødisk og kristen tradisjon. Dette uhyre innholdsrike og tankevekkende årsskriftet nærmer seg tematikken i fire seksjoner: Historie; teologi og spiritualitet; kultur; samfunn.

Det er umulig å yte skriftets mange bidrag rettferdighet i en avis-omtale av dette slaget. Med en oppfordring til enhver om å lese selv, velger jeg meg derfor ett fokuspunkt: det Solberg kaller selve «knuten i veven» mellom jødedom og kristendom, en vev av gylne så vel som blodige tråder. Da Johannes Paul II i 1986 gjennomførte historiens første offisielle pavebesøk i en synagoge i Roma, berørte han – kanskje utilsiktet – denne knutens smertepunkt, idet han kalte det jødiske folket «våre eldre brødre». For hvem er vel den eldre broren? «Fra historien om Kain og Abel, via Esau og Jakob til Josef eller David og deres brødre, finner vi et gjennomgående topos i vår felles tradisjon der de eldre brødre forkastes eller tilsidesettes, mens de yngre vinner Herrens gunst», påpeker Solberg.

«Forblindede» og «forherdede» jøder

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP