Hva er det med populisme og kristendom? Denne boken gjør oss litt klokere
Men den som vil finne ut hvordan kristendommen kan være motgift mot populistiske strømninger, må lete andre steder.
LISTHAUG-SLAGSIDE: Anmelder Erik Lunde mener «Populisme og kristendom» får en slagside i artiklene om aktuelle konflikter i Norge, der svært mye oppmerksomhet vies Frp og Sylvi Listhaug. – Det er Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Rødts Bjørnar Moxnes som er de mest fremgangsrike populistiske lederne i norsk politikk de siste årene, skriver han.
Stian Lysberg Solum
Vi lever i populismens tidsalder. De siste årene har eliteforakt og misnøye med etablerte politiske strukturer gitt vind i seilene til politiske ledere og bevegelser som mener de representerer folkets egentlige vilje og kan renske opp i institusjonene. Valget av Donald Trump som USAs 45. president og Brexit er to av eksemplene at populistisk retorikk har ført til dramatiske politiske omveltninger.
Populistenes medvind har naturligvis ført til økt akademisk interesse for populisme som fenomen. Antologien Populisme og kristendom føyer seg inn i rekken av bidrag som forsøker å forstå populismens «anatomi». Siden populistiske ledere ofte benytter seg av religion og et religiøst vokabular, bør boken vekke interesse hos alle som vil forstå de politiske bevegelsene vi ser i vår tid.
Retorikk og praksis