Hognestad trekker en rød tråd mellom selvhjelp og fysikk

Jungiansk psykolog Astri Hognestad har skrevet sin mest ambisiøse bok: Om den mulige koblingen mellom vår bevissthet og den fysiske verden.

HAV AV MULIGHETER: Astri Hognestad bruker vår innstilling til fiske som et bilde: Vi har det med å tenke at fisken befinner seg på ett sted, det gjelder bare å finne den. Men i en kvantefysisk modell av virkeligheten er fisken potensielt til stede i hele dammen samtidig, inntil fiskeren får den på kroken og den er konkret til stede på ett sted.
Publisert Sist oppdatert

Det er ikke små saker Astri Hognestad tar fatt på i sin seneste bok, Livet trives best på kanten av kaos. Psykoanalytikeren og jungianeren høstet mye velfortjent oppmerksomhet for boken Alene – et rom for endring og undring, som ble utgitt i 2016. Forfatteren har særlig bidratt med bøker i kategorien selvutvikling og terapi.

Når hun nå gir seg i kast med kvantefysikken, skal det vise seg at det går en rød tråd mellom selvhjelp og fysikk. Hun forklarer det selv i innledningen:

«Det er forunderlig hvor lite det radikale oppbruddet fra årsak-virkningtenkningen, som kvantefysikken innebærer, er blitt en del av vår hverdagstenkning. Vi lar det klassiske verdenssyn fra det 19. århundre som gikk forut for kvantefysikkens revolusjon fra 1920- og 30-årene, definere vårt syn på verden. Vi fortsetter å tenke på en objektiv verden ‘der ute’ som blir sett av et subjekt ‘her inne’. Å forandre denne måten å tenke på vil være avgjørende for at fremtidige generasjoner av både mennesker og andre skapninger skal kunne ha det bra og eventuelt overleve».

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS