Boka om Cissi Klein kunne gått tettere på det norske ansvaret
Geir Svardal skriver seg inn i holocaustlitteraturen med boka om deportasjonen av skolejenta Cissi Klein, men setter ikke mange nok ord på anti-jødiske holdninger i Norge .
FRA TRONDHEIM: Cissi Pera Klein ble født i Narvik i 1929, men levde mesteparten av livet sitt i Trondheim. 25. november 1942 ble hun hentet av politiet i klasserommet og arrestert. Cissi Klein døde i Auschwitz 3. mars 1943.
Jødisk museum i Trondheim
Journalist og forfatter Geir Svardal graver frem fortellingen om forbrytelsene mot det jødiske miljøet i Trondheim under krigen ved å løfte frem livshistorien til skolejenta Cissi Klein. Hun har allerede en rettmessig plass i lokalhistorien og i bybildet med både egen statue og skole oppkalt etter seg. Med denne boka blir hennes fortelling tilgjengelig for oss alle.
Geir Svardal har all ære for en lettlest og tilgjengelig tekst der hovedpoengene gjentas. Her bremses ikke handlingen av fortolkende kommentarer til kildene. Svardal har et rikt materiale, men skaper sin egen fortelling både ut fra annenhåndskilder litt tilbake i tid og egne intervjuer med klassevenninner, samt en rekke skriftlige kilder som dekker holocaust og krigshistorien.
En leser med hang til presisjon kunne likevel savne en noe tydeligere redegjørelse for Svardals eget ståsted, hva er hans egne synspunkter, når gjengir han andres, og hvilke kilder har han vektlagt for å få akkurat denne versjonen av Cissi Kleins historie frem fra kildematerialet sitt? Hvorfor hører vi så lite om skolehverdagen hennes og tiden hun gikk i barnehage?
Bestill abonnement her
KJØP