Anmeldelse: Da nazisten Eichmann fant ømhet i Drammen
I Kristian Klausens siste roman befinner SS-offiseren Adolf Eichmann seg i en blokk i 1960-tallets Drammen. Det er blitt en stilsikker undersøkelse av hukommelse og erkjennelse.
KONTRAFAKTISK: Med «Den lille annen fra Argentina» har Kristian Klausen fullført sin trilogi om historiske skikkelser som blir tatt ut av sin sammenheng og plassert i Drammen like etter 2. verdenskrig. Jakten på hukommelsen, det man kan dedusere seg fram til når fortellingen og fornuften har brutt sammen, er sentrale tema i årets roman.
Anna-Julia Granberg/Blunderbuss
Hva om en har gjort noe forferdelig, og vet at en burde angre, men innser at det mest forferdelige er at en ikke angrer i det hele tatt?
Det er utgangspunktet for siste roman i Kristian Klausens trilogi om historiske skikkelser som blir tatt ut av sin sammenheng og plassert i Drammen like etter 2. verdenskrig.
I 2020 utkom boka Døden i arbeid, der Klausen skriver kontrafaktisk om den jødiske ekspresjonisten Mark Rothkos tilværelse i Drammen. I fjor utkom den lille boka Anne F., om den jødiske piken Anne Frank og faren Ottos strev med å få utgitt dagboken hennes etter at han returnerer til Drammen fra Auschwitz.