Analyse

Slik peker Ropstad kurs – KrFs ventetid er over

ANALYSE: Kjell Ingolf Ropstad forsikret landsmøtet om at han holder fast på gamle gjenkjennelige KrF- verdier. Men ferden blir på mange vis ny.

Så var ventetid i KrF over: Ropstads tale til landsmøtet ga både røde og blå i partiet mange signaler om hva de har i vente.

Endelig er han partileder, lød det fra folk i kjernestrøk. Folk på den tapende siden i en sår strid var lettet over at KrF var gjenkjennelig på viktige felt Ropstad ramset opp. Men man er fortsatt litt nervøse for fortsettelsen.

Temaene i Ropstads halvtimelange tale ble på sett og vis sjøsatt gjennom alle presseintervjuene i forkant: Tydeligere avstand til staten i familiepolitikken. Sterkere påminnelser om kristen arv. Og at næringspolitikken skal frem – med nøysom haugiansk basis.

Og da blir ferden for KrF ny – og annerledes enn profilen til forgjengeren.

LES OGSÅ: Ropstad varslet lytteturné til vanlige familier i tale med brodd mot venstresiden

Og varme skal med

I premieren for lederskapet var Ropstad omhyggelig med visitter til trygg og gjenkjennelig KrF-politikk. Det skal kjempes for et samfunn der ingen sorteres bort, der barn får trygg oppvekst og der det kjempes mot internasjonal urettferdighet. Og mot klimaendringene.

Han lovet at partiet «skal ikke være stille» – og gjorde den gamle kampen for «et varmere samfunn» til sin.

Om bioteknologi og dødshjelp skisserte han KrF som gjenkjennelig motpol. Og i en ny gryende abortkamp snakket han ikke om innstramminger, men «å redusere antall aborter». Formuleringer som kan utfordre fløyer i et fortsatt splittet parti, ble unngått.

LES OGSÅ: Solberg takket KrF for makt – hyllet Hareide også

«Dramatisk» i familiepolitikken

Men det er når Ropstad snakker familiepolitikk at delegater merker en forskjell. Mye av politikken er kjent, men han skaper nå et slags fiendebilde som er tydeligere enn på lenge.

De som vil «flytte ansvar fra familien til det offentlige» og der «skolen skal lage maten, ikke foreldrene». Det lurer en trussel om heldagsskole, alle i barnehage og fritidsaktiviteter «fra frivilligheten og over i skolen».

Ikke enkeltgrepene, men retningen og totaliteten er med Ropstads ord «dramatisk». KrFs nye leder peker ut spissere ideologiske forskjeller.

Han varslet at han fra selve regjeringsapparatet nå vil drive en slags kunnskapsinnhenting og snekre nye tiltak i familiepolitikken. Slik vil han ha resultater – og bruke makten til å markere KrF. Også politiske motpoler nå møte et nytt KrF.

Kristelig ankerfeste? Nei, en kristelig «kjøl»

Den velforberedte talen varslet at KrF skal innta næringspolitikken – med mer ideologisk brodd. KrF skal også være «familiebedriftspartiet» – med en haugiansk arv i bunn.

Alt innledningsvis presenterte han sitt store politiske forbilde, William Wilberforce. Han ble i 1780 britisk parlamentariker og fikk en oppvåkning gjennom å lese Bibelen. Wilberforce kjempet mot urett – og vant.

For KrF bør ikke verdier fremover bare være et ankerfeste, Ropstad vil heller kalle dem «en kjøl». Da er det mulig å styre skuta, så den «ikke kastes hit og dit når bølgene tar tak».

Tøffe vindkast kan komme i kampen mot livssynsnøytralitet. Ropstad møtte god applaus etter tankeeksperimentet: Hva hadde skjedd om all aktivitet fra norske trossamfunn stoppet? Kor, seniortreff, babysang eller møter?

LES OGSÅ: Styrte unna opprivende KrF-strid om IS-krigeres barn

Kraftfull marsjordre

For tillitsfolk i KrF har tiden etter regjeringsvedtaket vært krevende ventetid. Markering av nye seiere har vært dempet, også fordi den blå siden ikke skulle skape smerte i fløyen som tapte i høst.

Men når ny leder er på plass og Ropstad setter kurs, er KrF for alvor i gang med prosjektet som skal løfte partiet fra triste sifre. I landsmøtets korridorer vedgikk partifolk og fotfolk at den jobben kan bli lang.

Før han landet talen, advarte Ropstad mot å la «andre bestemme hvem KrF er» og å la «hvem vi samarbeider med bestemme hvem vi er». For mange lød det som en marsjordre oppi alt som nå kommer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse