Nyheter

Gallup-smell for Erna Solberg – Høyre er ti år tilbake i oppslutning

Med fall på over to prosentpoeng får Høyre sin laveste oppslutning på over et tiår. Dramatisk utvikling for partiet, mener valgforsker.

På Norstats februarmåling for Vårt Land er riktignok Ap den store taperen med en tilbakegang på 2,8 prosentpoeng. Men for Høyres del betyr fallet på 2,1 poeng til 18,9 prosent at man må tilbake til november i 2009 for å finne lavere tall hos oss.

– For Høyre er dette en dramatisk utvikling over tid. Partiet har en klar fallende tendens. Det bør være bekymringsfullt i partiet at nesten hver fjerde Høyre-velger nå sitter på gjerdet, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

– Vi er sikre på at vi klarer å mobilisere disse velgerne tilbake igjen, sier derimot Høyre-nestleder Bent Høie.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: Regjeringen har ikke maktet å prioritere

Når valgforsker Aardal sjekker dagens gjennomsnittstall mot tidligere tider, viser også hans oversikter at Høyres oppslutning er som høsten 2009. Det var før Høyres vekst og vei til regjeringsmakt i 2013. I årene etterpå lå Høyre jevnt og høyt på 20-tallet.

– Derfor er det litt «sus» over noteringen denne måneden. Det har vært Høyres styrke i mange år nå at partiet har hatt så sterkt grep om kjernevelgerne sine, bemerker Aardal.

 

Valgforskeren: – Høyres tall viser en uro blant velgerne deres

Høyres hovedproblem er at et svært stort antall velgere fra forrige valg er usikre. Bakgrunnstallene i denne Norstat-målingen viser at det dreier seg rundt 100.000.

– Høyres tall viser en uro blant velgerne deres, bemerker Aardal.

Situasjonen blir ikke bedre når partiet taper i sum 50.000 velgere til Ap og Frp. Nesten like mange velger seg heller Senterpartiet. Sistnevnte mangler bare tre mandater på å være jevnstore med Høyre i antall stortingsrepresentanter.

– Skyldes nedgangen bare regjeringsslitasje?

– Nei, vi ser jo at også Ap sliter. Det er nå en form for fragmentering blant velgerne, som vandrer mer hit og dit.

Her er partitoppens resept – velgere skal se mer Høyre-politikk

Høyre-nestleder Bent Høie gir partiets analyse av fallet: Velgere som egentlig ønsker mer tydelig Høyre-politikk er avventende – også etter at Frp nå er ute av regjering.

– Oppslutningen nå er den laveste siden 2009 – hvordan forklarer dere den nedadgående trenden?

– Vår utfordring er ikke at folk er lei av Høyres politikk, men våre velgere vil se mer av Høyres politikk. Vi skal bli tydeligere om denne. Det jobber vi med hver eneste dag, svarer Høie.

Resepten er ifølge nestlederen slett ikke «å fortsette som før».

– Vi skal bli flinkere til å få frem det som er Høyres løsninger også for neste stortingsperiode. For det velgerne skal stemme over i 2021, er Høyres nye løfter. Dessuten beviser det vi har fått til hittil, at Høyre gjennomfører det vi lover.

Nye, yngre ansikter på Høyres regjeringslag – hva med effekten?

Omkvedet etter regjeringsendringene i januar var at også Høyres regjeringslag var frisket opp med nye ansikter og yngre folk.

– Hvorfor gir ikke dette noe utslag?

– Det er jo politikken som teller. At vi har fått nye generasjoner inn i fremskutte posisjoner, vil få frem bredden i politikken vår. Men endringen ser vi ikke fra en måned til en annen. Dette er et langsiktig arbeid, svarer Høie.

 

Trist sist – nå løfter Sp seg igjen. Men to røde sliter litt

Om det var valg nå, ville dagens Høyre/Venstre/KrF-regjering hatt et like lavt antall mandater bak seg i Stortinget som Kjell Magne Bondeviks første regjering i 1997. Også med støtte fra Frp ville Erna Solbergs trepartiregjering vært langt unna noe stortingsflertall.

Men en rødgrønn regjering av Ap, Sp og SV ville på målingen også trengt støtte fra enten Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG), som denne måneden hever seg over seks-tallet.

Senterpartiet er månedens vinner hos Norstat. Partiet går frem med 2,9 prosentpoeng til 15,7, det eneste statistisk sikre utslaget på målingen. Dermed korrigeres det store fallet på over fem prosentpoeng i januar. Sp inntar dermed det høye nivået partiet lå på før det gode kommunevalget i fjor.

Miljøpartiet beiter igjen på SVs mark

Ap taper oppslutning igjen og får 24 prosent av velgerne bak seg. Men partiet lå spesielt høyt – med 26,8 prosent – sist måned. På rødgrønn side går også SV tilbake, men MDG henter seg altså inn igjen. Miljøpartiet rapper igjen store grupper velgere fra nettopp SV. Rødt er over sperregrensen igjen etter dårlig måling i februar.

Venstre er igjen over sperregrensen – KrF er under igjen denne måneden. Frp ligger nærmest i ro på 14-tallet, etter oppturen regjeringsbruddet ga.

 

LES OGSÅ OM HØYRE – OG VÅRT LAND-MÅLINGER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter