Nyheter

Norsk hjelpearbeider smittet av ebola

Hun har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone.

(NTB): En norsk kvinne som jobber for Leger Uten Grenser, er smittet av ebola, melder VG.

– Vi kan dessverre bekrefte at en av våre norske feltarbeidere i går testet positivt for ebola. Vedkommende var på oppdrag i Sierra Leone, hvor Leger Uten Grenser har 1.200 ansatte, av dem 86 internasjonale hjelpearbeidere, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser.

Feltarbeideren følte seg dårlig i helgen og ble isolert da hun utviklet feber i løpet av søndagen. Ifølge VG er det snakk om en kvinne.

– Det ble så tatt blodprøve, og den viste altså at vår kollega dessverre var smittet av ebola, sier Kaltenborn.

– Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig.

LES OGSÅ: – Ebola-rammede land har begrensede ressurser

LES OGSÅ: Norge dobler støtten til kampen mot ebola

Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo. Der vil hun bli isolert og behandlet.

– Vi er forberedt

Viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus sier Oslo universitetssykehus er godt forberedt på å ta imot pasienter som er ebolasmitta.

– Oslo universitetssykehus er forberedt på både prehospital håndtering, transport og sykehusinnleggelse av ebolaviruspasienter dersom det skulle bli nødvendig, sier Lofthus.

​Sykehuset har fra tidligere hatt prosedyrer for høyrisikosmitte og har nå utarbeidet egne prosedyrer for håndtering av ebolavirussykdom. Sykehusets såkalte CBRNe-senter har vært med å utarbeide nasjonale råd for håndtering av slike tilfeller.

Strenge rutiner

Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien, understreker Kaltenborn.

– Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko, sier hun.

LES OGSÅ: – Reddes ikke av donasjoner

Leger Uten Grenser undersøker nå hvordan kvinnen ble smittet. Hennes familie ble varslet søndag.

– Dette er selvfølgelig en vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

UD bistår

Utenriksdepartementet ble orientert om den norske feltarbeideren rundt klokka 19 søndag. Utenrikstjenesten bistår nå Leger Uten Grenser i forbindelse med evakueringen av kvinnen.

– Våre folk i Oslo og ved ambassadene gjør det de kan for å få pasienten raskest mulig hjem. Vi har et tett og nært samarbeid med Leger Uten Grenser, som har gjort en uvurderlig innsats for å få sin medarbeider raskest mulig hjem, sier UDs pressevakt Rune Bjåstad.

– Dette er en situasjon vi tar på det ytterste alvor, sier han.

Helsedepartementet har i samarbeid med UD og flere andre departementet arbeidet med å etablere en beredskap for evakuering av smittede norske helsearbeidere.

I beredskap

Nær 3.000 hjelpearbeidere er på plass i Vest-Afrika for å kjempe mot ebolaepidemien, blant dem 250 internasjonale feltarbeidere. Rundt 20 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars.

Epidemien har til nå krevd nærmere 3.500 menneskeliv, mens over 7.500 er smittet. Spredningen av sykdommen akselererer nå voldsomt, og antall smittede kan i verste fall bli femdoblet mot slutten av oktober, viser tall fra Mobs Lab ved amerikanske Northeastern University.

Regjeringen kunngjorde mandag at Norge vil doble støtten til ebolakampen med 89 millioner kroner til nærmere 184 millioner kroner.

– Det trengs en dramatisk og rask opptrapping av innsatsen om utbruddet skal stanses, sa utenriksminister Børge Brende (H).

Feltsykehus

Blant annet stiller regjeringen to større feltsykehus til rådighet, samt 130 enheter som kan behandle 100 pasienter i ti dager og en nødhjelpsleir for inntil 500 mennesker.

Deler av støtten skal kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner som har folk på bakken i Vest-Afrika, som Røde Kors og Leger Uten Grenser (LUG).

I alt 60 millioner kroner er satt av til å opprette team bestående av 10 til 15 helsearbeidere fra norske sykehus, som skal kunne mobiliseres i løpet av få uker. Brende understreker at innsatsen er frivillig og forsikrer at helsearbeiderne vil få god informasjon om risikoen de tar.

Folkehelseinstituttet har ti personer med kompetanse innen epidemiologi i beredskap.

Spesialambulanse

En spesialdesignet smitteambulanse vil stå klar på den militære delen av Oslo lufthavn for å ta imot den norske kvinnen ved ankomst til Norge.

– De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, sier professor i utbruddsepidemiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Olsvik er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge, skriver avisen.

Ifølge Olsvik vil kvinnen bli fraktet til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Hun vil bli fraktet til isolasjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus for behandling.

Solberg: Trygg på norsk beredskap

Statsminister Erna Solberg (H) føler seg trygg på at det norske helsevesenet vil gi den ebolasmittede hjelpearbeideren rask, trygg og optimal behandling.

Solberg beroliger dem som er bekymret for ebolasmitte med at norske myndigheter og det norske helsevesenet er godt rustet for å ta imot den smittede kvinnen fra Leger Uten Grenser.

– Grunnen til at denne sykdommen sprer seg så raskt i Vest-Afrika, er fordi dette er land uten infrastruktur og uten noe godt helsevesen. Her i Norge håndterer vi dette raskt, sier hun til TV 2.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter