Politikk

‘Nye politikere, ikke ny 
kirkemening’

– Biskopene i Den norske kirke har alltid handlet politisk, mener professor i kirkehistorie.

Den politiske agendaen til lederne i Den norske kirke har ikke endret seg særlig de siste tjue årene, mener kirkehistoriker, Vidar Haanes, rektor ved Menighetsfakultetet.

Denne uken meldte to stortingsrepresentanter seg ut av Den norske kirke i protest mot biskopers olje- og skatteutspill. Siden har det vært flere debatter i mediene om hvor politisk kirken kan være.

– Jeg synes reaksjonen kommer litt sent. Den norske kirkes venstrevridning ble påpekt allerede i maktutredningen for ti år siden. En stor andel av lederne de siste 20 årene vil ikke kunne plasseres inn i en Høyre-Frp-tradisjon, forklarer han.

LES MER: Får kjeft for å preke politikk

På 70-tallet oppsto det et radikalt miljø blant prestestudentene, særlig ved Misjonshøgskolen i Stavanger – et miljø biskop Tor B. Jørgensen hørte til i.

– Her var det palestinaskjerf og man var mer opptatt av miljøvern og menneskerettigheter enn tidligere generasjoner, sier Haanes.

Han tror grunnen til at reaksjonene kommer først nå henger sammen med at politikerne er byttet ut, ikke at kirkelederne har endret seg.

– Nå er Frp i posisjon, og de reagerer på at kirken blander seg i deres politikk, sier han.

LES MER: – Biskopen skremmer bort borgerlige velgere fra kirken

Høyre-støtte

Norske biskoper har alltid opptrådt politisk, men det var mer akseptert i samtiden når det var støtte til det etablerte, mener Haanes.

– Siden reformasjonen har biskopene vært blant landets fremste embetsmenn. Det er en helt klar politisk rolle.

LES MER: Biskop: Vi må betale mer skatt

Haanes trekker fram innføringen av parlamentarismen på 1880-tallet. Da var det Høyre som fikk støtte av biskopene. De fryktet at når Stortinget fikk makt over regjeringen og kongen, ville de også få kirkelig makt, siden kongen var kirkens overhode.

Biskopene og teologiprofessorene skrev «Opprop til kristendommens venner» der de advarte mot å stemme på Venstre.

– Venstre-velgere oppfattet det som om biskopene tok parti med Høyre, forklarer Haanes.

LES MER: – Også vår kirke bør tale klart og tydelig for at vi må betale mer skatt, skriver Tor. B. Jørgensen

Tråkke på tærne

Han mener det er helt feil å frikoble religion fra politiske temaer.

– Det er ikke mulig å opptre politisk uten å tråkke noen på tærne. Men som åndelig autoritet bør man være varsom. Det er mulig å komme med modige utsagn i politiske spørsmål uten å oppfattes partipolitisk. Idealet må være å kunne si noe overordnet, men likevel være tydelig, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft er i Antarktis og hadde i går ikke mulighet til å svare på spørsmål fra Vårt Land. Men hun sendte følgende tekstmelding:

«Jeg synes det er positivt at Kirken engasjerer seg i samfunnet. Det er viktig med bred oppslutning om klimaarbeidet. Men Kirken bør være åpen og ha rom for ulike syn blant sine medlemmer og ansatte, spesielt når det gjelder politikk.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk