Nyheter

Kristen tenketank får strykkarakter

– Jeg kan ikke huske én debatt de har skapt, sier NRKs Kyrre Nakkim.

Tenketanken Skaperkraft ble grunnlagt i april 2011 av en rekke profilerte kristne ledere og er mye yngre enn sin liberale storebror Civita. Felles for disse og andre tankesmier er partipolitisk uavhengighet, men en verdipolitisk tilhørighet.

Selv om politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim, sier det også tok tid for Civita å gjøre seg markert, mener han Skaperkraft ikke har innfridd.

– Jeg kan ikke huske én debatt de har skapt. Målet med en tankesmie må jo være å trekke frem alternative syn, og sånn sett har ikke Skaperkraft innfridd. Når det er sagt, så syns jeg man burde gi dem mer enn ett år på å få det til.

Han sier Manifest analyse har klart å skape debatt rundt sine rapporter og analyser, og at også her ligger Skaperkraft etter.

Har vært anonyme. Nakkim mener året som har gått, har lagt til rette for at Skaperkraft skulle kunne hevde seg i samfunnsdebatten.

– I et år som har dreiet seg mye om religion, verdier og de store spørsmålene skulle man tro at de hadde hatt mulighet til å nå bedre frem. Ambisjonene bør ligge høyere, mener Nakkim. Han legger til at Skaperkrafts kjernesaker befinner seg i et politikkområde som det er vanskeligere å komme frem på.

Manglende påvirkning. NRK-profilen Nakkim trekker også frem Skaperkrafts manglende påvirkning på politiske holdninger.

– Mitt inntrykk er at Skaperkraft ikke har klart å påvirke politikken til KrF og politikernes holdninger, sier Nakkim.

Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti i Aust Agder (KrF), Kjell Ingolf Ropstad, mener Skaperkraft først og fremst bør sikte på å få frem kristen-Norges stemme.

– Målet må være å få en stemme med perspektivet til kristen-Norge, og underbygge med fakta, rapporter og lignende. Skaperkraft kan gi styrke til argumenter, også for flere enn KrF, sier Ropstad. Også han mener tankesmien ikke innfridde fullstendig i sitt første år.

– De har ikke klart å sette dagsorden i så stor grad som jeg hadde håpet det første året. Det er viktig at en tankesmie når ut til bredere lag gjennom de store avisene for å påvirke i debattene som går, sier Ropstad.

0,9 årsverk. Leder i Skaperkraft, Hermund Haaland, erkjenner at Nakkim og Ropstads kritikk delvis er treffende.

– Vi tenker langsiktig, og med den løpebanen vi har, så er vi fornøyd med at vi har hatt tre-fire kronikker på trykk hver måned, med mange forskjellige skribenter. Dette er med kun 0,9 årsverk i tankesmien. Slik sett har vi fått til mer enn vi hadde håpet, sier Haaland.

– Debattklimaet og temaene som har gått igjen etter 22. juli passer dere godt. Burde dere klart å utnytte dette bedre?

– Absolutt, og det kan godt være at vi kunne fått frem flere debattinnlegg. Vi har for få som er vant til å gå aktivt inn i samfunnsdebatten. Vi har lyktes med å trene flere som etter hvert kan være med å påvirke, sier Haaland. Han mener Skaperkraft har bidratt sterkt i to debatter, både den om legers reservasjonsrett mot abort og omskjæringsdebatten nå nylig.

Økonomisk oppfordring. KrF-politikeren Ropstad mener norske kristne må komme på banen for tankesmien.

– Det avgjørende for Skaperkraft er at de får nok investorer og støttespillere, både økonomisk og på meningsarenaen. Hvis ikke de får med seg flere økonomiske bidragsytere vil de neppe klare å fylle den viktige plassen en kristen tenketank bør ha i media. De som er opptatt av at kristne verdier skal få gjennomslag i samfunnet, må være villige til å stille opp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter