Nyheter

Gir bort en fjerdedel av arven

Arnfinn Løyning (60) har fått ett nytt barn – en likeverdig livsarving til sine tre voksne barn.

– I løpet av de 16 årene som synodeformann i Frikirken har Gud velsignet oss med vårt fjerde barn: Misjonen. Vi fikk full støtte fra våre tre barn da vi fortalte at når arven etter oss skal deles, så ønsker vi at verdien av huset vårt skal deles i fire. En del til hvert av barna våre og en del til Frikirkens Ytremisjon, fortalte Løyning da han fredag holdt sin avskjedstale som øverste valgt leder i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

LES OGSÅ: Løyning tar ikke gjenvalg i Frikirken

Uvanlig personlig

Uvanlig personlig og konkret la kirkelederen fram sine egne privatøkonomiske valg foran delegatene på synodemøtet – kirkemøtet – i Frikirken.

Løyning fortalte at han og kona Gro har hatt «et sterkt ønske om å kjempe mot materialismen og den overdådige livsstilen».

– Det beste vi da kunne gjøre var i begynne å gi mer. Vi økte prosenten år for år. Nå gir vi begge 20 prosent av våre lønninger og vi ønsker og håper at vi kan øke litt etter litt også fremover.

– Har du vært i tvil om du skulle fortelle om dine personlige valg på denne måten?

– Nei, det har over tid blitt klart for meg at dette var noe jeg måtte bære fram i min siste tale som synodeformann. Jeg har før vært redd for og litt feig når det gjelder å være konkret om givertjeneste. Dette er blitt ett av de store tabutemaene i kristne menigheter. Dette snakker vi ikke om! Men det tror jeg er helt feil. Er det noe som gjennomsyrer Bibelen – fra den første til den siste boka – så er det den store fristelsen til og faren ved å ha mer, mer, mer. Vi må våge å løfte litt på dette tabutemaet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skryt?

– Er du redd for at noen vil oppleve det som skryt og for personlig når du forteller hvor mye du gir og om valget av misjonen som en livsarving ved siden av deres egne barn?

– Det får folk bare mene og si! Men dette har ingenting med skryt å gjøre. Jeg sier heller ikke dette for å gi dårlig samvittighet til andre, men for å fortelle at det går an å øke sin giverprosent betydelig, sier Arnfinn Løyning til Vårt Land.

LES OGSÅ: Misjonslegende fekk ureglementert applaus

Tiende ikke nok

I kristen sammenheng er mennesker tradisjonelt oppfordret til å gi tiende, det vil si ti prosent av sin inntekt, til for eksempel kirke og misjon. Løyning mener at denne appellen har stilnet, men at det for mange ikke er ikke er nok å gi ti prosent.

– Jeg mener at mange av oss som lever på jordas solskinnsøy må begynne å gi 15 eller 20 prosent av vår inntekt. Vi fristes til å leve i overflod og luksus. Materialismen og den enormt økte kjøpekraften de fleste av oss har, preger oss sterkt. Vi fant ut at den eneste måten for oss til å stå i mot det ytre presset i vår store velstand og den indre fristelsen til å skaffe oss selv mer og mer, er å gi – og å gi mer. Den beste motgiften til «havesyken» er å gi mer til andre, mener Løyning.

Har fått mye

I sin tale på Frikirkens synodemøte konstaterte han at «livet som oftest har smilt til oss»:

– Vi har fått tre fantastisk flotte barn. Nå har vi vårt eget hus som vi eier det meste av. Vi har ei familiehytte som er til glede for mange mennesker. Vi har en trygg økonomi. Både Gro og jeg er lært opp til å gi til Guds rike helt fra vi var små. Lenge gav vi begge 10 prosent av vår netto inntekt. Vi har gjort det med glede hele tiden. Etter hvert som ungene ble voksne og vi fikk bedre råd, hadde vi et sterkt ønske om å kjempe mot materialismen og den overdådige livsstilen. Det beste vi da kunne gjøre var i begynne å gi mer. Vi økte prosenten år for år.

Kan gi mer

– Og nå vil du at andre skal følge deres eksempel?

– Jeg sier slett ikke at alle skal gjøre som vi har gjort, eller at man må gi så og så mye for å være en god kristen. Men jeg er overbevist om at veldig mange, ikke minst mennesker i vår generasjon, er i stand til å gi mye mer. Min oppfordring er: Gi så mye dere er i stand til! Jeg tror vi trenger å frigjøres litt på dette området.

Arnfinn Løynings egen erfaring er at «jo mer jeg gir, jo mer fri blir jeg».

– Jeg har alltid vært en glad giver, aldri sutrete, tror jeg. Jeg har opplevd at gleden øker desto mer jeg gir, sier frikirkelederen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter