Nyheter

Biskopene ber om konvertitt-møte med Solberg

Helga Haugland Byfuglien har gjort noe hun aldri har gjort før: Skrevet brev til statsministeren og bedt om et møte.

Tema: Situasjonen for troskonvertitter – asylsøkere som er blitt døpt mens de har bodd i Norge.

– Jeg har skrevet brevet til statsministeren fordi dette er noe Bispemøtet over tid har vært veldig engasjert av og tydelige om. For oss er dette en svært alvorlig sak som gjelder grunnleggende menneskerettigheter som religionsfrihet og ytringsfrihet, sier preses i Den norske kirkes bispemøte til Vårt Land.

Ved statsministerens kontor får Vårt Land opplyst at brevet fra biskop Byfuglien er mottatt. Men statsminister Solberg er for tiden på reise i Asia, og hun har ikke ennå sett henvendelsen fra Bispemøtet.

LES OGSÅ: Tagget «God is gay» til biskopen

– Tett kontakt mellom politikere og biskoper

Kirkehistorieprofessor Hallgeir Elstad sier det ikke er noe nytt med tett kontakt «mellom de politiske lederne og biskopene i statskirken».

– Mitt inntrykk er at kirken de siste årene, når båndene til staten er blitt slappere, har praktisert en mer selvpålagt varsomhet i kontakten med politikere. Men denne henvendelsen fra preses til statsministeren er uttrykk for et høyst legitimt engasjement. Det dreier seg om vilje og evne til å ta religion på alvor, og til å skjønne at en ordentlig håndtering av konvertittsaker forutsetter godt kjennskap til religion, mener Elstad.

Prest og biskop overprøves

Det var Klassekampen som først omtalte brevet fra Bispemøtets preses til statsministeren. I brevet heter det at «vi har mange eksempler på at vurderinger gjort av prest og biskop av en konvertitts tro overprøves og settes til side».

LES OGSÅ: Biskop møter motstand etter krav om særstilling

«Slik tilsidesettelse baserer seg ofte på manglende forståelse for hva religiøs tro og overbevisning generelt er og hva kristen tro spesielt dreier seg om», skriver Helga Haugland Byfuglien på Bispemøtets vegne i brevet som ble sendt onsdag – på Kirkemøtets avslutningsdag.

Midt i Kirkemøtet kom avgjørelsen fra Oslo tingrett i saken der blant andre Stavanger biskop og soknepresten i Varden menighet forsikret at den unge, afghanske flyktningen Rezas konvertering til kristendommen var ekte og troverdig. Men biskopen og prestens vitnemål ble ikke vektlagt, fordi retten mente Reza hadde løyet.

– Ikke bare Reza-saken

– Er det dommen Reza-saken, der retten konkluderte med at hans konvertering til kristen tro ikke var «ekte», som er den konkrete bakgrunn for din henvendelse til statsministeren, Helga Haugland Byfuglien?

– Nei, vi er innforstått med at det ikke ligger til oss å gå inn i en enkeltsak. Vi har respekt for at rettsvesenet tar avgjørelser. Men kirken, og særlig Bispemøtet, har over lang tid hatt et engasjement på dette feltet. Vår uro er bestyrket av en rekke avgjørelser som viser at praksis i norsk forvaltning og rettspleie ofte innebærer underkjennelse av kirkens kompetanse når det gjelder vurderingen av troskonvertitters trosskifte.

LES OGSÅ: Sier nei til kirke- klokkeaksjoner

– Er det så sikkert at en biskop eller prest alltid kan vurderer en konvertitts oppriktighet og ekthet bedre enn en domstol?

– Selvsagt er det slik at ingen kan granske langt inn i hjerte og sinn det som gjelder et menneskes tro. Men når ansvarlige i kirken står fram og vitner for en persons troverdighet om trosskifte, er det vanskelig å se at noen andre kan vurdere det bedre, svarer Bispemøtets leder.

Får kritikk i rapport

Byfuglien peker på den uavhengige rapporten, laget av advokat Cecilie Schjatvet på oppdrag fra Utendingsdirektoratet (UDI) og Justisdepartementet, som kom i mars i år og som trekker de samme konklusjoner som kirkelederne har fremført gjentatte ganger:

• At Utlendingsnemndas (UNE) spørsmål til asylsøkere som sier de har konvertert til kristen tro, «ikke tar for seg den emosjonelle side ved en konvertering, kun den intellektuelle».

• At UNE «stiller for høye krav til refleksjon og evne til å formulere svar på konkrete kunnskapsspørsmål når kristen tro vurderes».

• At UNE «burde samarbeide med praktiserende teologer for å endre spørsmålene som stilles i vurderingsprosessen».

UNE har uttrykt seg kritisk til rapporten.

LES OGSÅ: Kirken krever flere Syria-flyktninger til Norge

KrF krever endring

– Vi håper denne rapporten vil føre til forandring. Vi har ikke mer kjennskap til oppfølgingen enn de statsministeren svarte i Stortinget, nemlig at rapporten vil bli behandlet i regjeringen, sier Byfuglien til Vårt Land.

Til Klassekampen sier KrF-leder Knut Arild Hareide at temaet troskonvertitter står på agendaen for noen av møtene de skal ha med regjeringen fremover.

Hareide sier at han tok konvertittsaken opp under asylbarnforhandlingene, og at han ble enig med statsministeren og justisministeren om å utsette samtalen om dette.

– Det viktigste for oss er at det blir en endring. Ytringsfriheten er allerede ivaretatt i lovverket. Det er saksbehandlingen som må endres. Det kan regjeringen gjøre gjennom en instruks, sier Hareide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter