Nyheter

Polen 
forlanger 
kristne 
flyktninger

Om få dager fordeles de første EU-flyktningene fra Italia. Men selv om Polen sier ja til 
kvoteavtalen, vil de ikke love asyl til muslimer.

På Lampedusa i Italia jobbes det for øyeblikket på spreng med å sette opp senteret som skal sørge for at syriske asylsøkere fordeles på ulike europeiske land.

– Vi regner med å sende de første flyktningene herfra om få dager, sier Jean Pierre Schembri på telefon fra den italienske øya.

Han er talsmann for European­ Asylum Support Office, byrået som skal effektuere den omstridte­ asylavtalen i EU.

LES MER: Nordmenn har sagt fra: Vi vil huse flyktningene

Registreres

Det er knapt halvannen uke siden EUs medlemsland vedtok at 160.000 flyktninger skal fordeles jevnt utover medlemslandene.

Før de kan fordeles, skal de registreres­ på ni sentre i Italia og Hellas, likt det som nå er i ferd med å settes opp på Lampedusa. Det er syrere, irakere, eritreere og andre mennesker som regnes for å ha store muligheter til å få asyl, vil bli omfattet av ordningen.

LES MER: Thorvald Stoltenberg har ventet på flyktningstrømmen i 30 år

– De må selv sende inn asylsøknaden, som vil bli behandlet i de respektive medlemslandene, men selve registreringsprosessen skal skje her, forteller Schembri til Vårt Land.

– Hvor skal de første?

– Det kan jeg ikke gå ut med foreløpig. Men vi har gjort avtaler med helt konkrete land, om helt konkrete antall.

Nei fra øst

For hver flyktning som blir tatt imot, får mottaker-landet 6.000 euro. Dette var ikke nok til å lokke en rekke øst-
europeiske land til å signere 
avtalen, da den ble inngått i Brussel. Tsjekkia, Ungarn, Romania­ og Slovakia stemte mot. Slovakias statsminister Robert Fico sa landet ikke ville ta imot sin kvote, og varslet samtidig søksmål mot EU.

– Vi har vært imot dette tullet­ fra begynnelsen av, og som et uavhengig land har vi retten til å gå til søksmål, sa han ifølge Reuters.

Skjelner på religion

Polen stemte overraskende for avtalen­. Samtidig gikk immigrasjons-minister Piotr Stachanczyk ut og sa at Polen vil prioritere kristne flyktninger.

Diskriminering på bakgrunn av religion er ikke lov etter europeisk lov. Men polske immi-grasjonsmyndigheter sier de 
likevel vil la religion telle når asylsøknadene behandles. 
Dette var også linjen Polen fulgte da de tidligere i år hentet 
kvoteflyktninger direkte fra 
Tyrkia.

– Ikke-kristne flyktninger kan være en trussel mot Polen­, sa Mirian­ Shaded til Financial­ Times i august. Hun leder Estera­, organ
isasjonen som fikk ansvaret­ for å plukke ut og å transportere femti kristne, syriske­ familier fra 
Tyrkia til Polen.

Ni av ti polakker er medlem av Den katolske kirke, som har hatt en nølende holdning i møte med flyktningsituasjonen. Den polske asylsøkerorganisasjonen Migrant Forum har blant annet påpekt at Pave Frans’ holdninger ikke vises i uttalelsene fra polske biskoper, som har blant annet­ stilt seg bak myndighetens argumentasjon om å prioritere kristne:

– Enklere

– Det er utvilsomt­ mye enklere å inkludere­ kristne­ i vårt land, som er kristent­ i både opphav og ethos, uttalte erkebiskop­ Henryk Hoser i et intervju med den polske TV-kanalen RMF 24.

Linjen kritiseres både på EU-nivå og blant polakker. Samtidig kritiseres også FNs kvoteflyktningordning for å bidra til religiøs diskriminering.

Helt uavhengig av den ferske EU-avtalen, henter en rekke land syrere direkte fra flyktningleirene­ i Tyrkia. Men da gis ikke kristne flyktninger en reell mulighet til å bli kvoteflyktninger, skriver Sunday Express. Årsaken er at de kristne ikke befinner seg i flyktningleirene. – De søker å unngå dem, og søker i stede ly i kirker, sier Patrick Sookhdeo, direktør i Barnabas-fondet til avisen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter