Nyheter

Skulle gjerne vært overflødig

Bodil Jenssen Houg er Norges første mobbeombud.

– Mobbeombud Bodil Jenssen Houg i Buskerud er den første
 i en slik funksjon i Norge. 
Etter mye oppmerksomhet rundt mobbing i skolen, fikk vi den sterke historien om Odin (13) som tok sitt eget liv etter langvarig mobbing. Hva skyldes det at vi ikke greier å få bukt med problemet?

– Det skyldes ikke vrangvilje, men mangel på kompetanse om når det skal skrives vedtak og hvordan de skal utformes. Det overrasker meg likevel at skolene ikke vet dette. Skolene har helt entydig ansvar etter norsk lov om å skriftliggjøre saker som blir meldt. Har man fått kunnskap – har man handlingsplikt, det står nedfelt i Opplæringsloven § 9a-3.

LES OGSÅ: Foreldre og lærere i mobbekrasj

– Hva er skolens ansvar videre?

– Når en skole får en henstilling fra en eller annen part, skal det utarbeides en konkret handlingsplan. Denne kan innklages til Fylkesmannen og regnes som et enkeltvedtak. Det skal være en lav terskel for dette, et spørsmål fra en bekymret foresatt er nok.

Er det mye svikt i disse 
rutinene?

– Ja, dessverre ser vi at det 
skrives svært lite. Det betyr ikke at det ikke skjer noe, men elevens rettssikkerhet baseres på at tiltak skriftliggjøres. Dette er ikke noe som kan velges bort. 
I slike saker er det skolens plikt å gå inn i problemstillingen. 
En situasjon der et barn blir krenket, går dessverre ikke 
over av seg selv.

– Hvordan kan lærerne bidra?

– Elever som tråkker på andre, får ikke alltid tydelige nok rammer og grenser. Det finnes mange regler og gode intensjoner, men det er vel så viktig at lærerne har en felles forståelse av hvordan reglene skal håndteres. Kulturen som går på at man skal ordne opp selv, må bekjempes. Å erkjenne at mobbing foregår på ens egen skole er skambelagt, men skolene må i større grad lære seg å oppsøke hjelp. Det er den mest profesjonelle måten å takle det på.

LES OGSÅ: Forfatter: Skolens rykte viktigere enn barna

– Hva har du erfart i løpet av de to siste årene?

– At det dessverre er behov for meg, jeg skulle gjerne sett at jeg var overflødig. Nå har Østfold og Nordland også ansatt egne mobbeombud, og det er tydelig at det er behov for en instans som legger press på skolene i disse sakene.

– Noen foreslår å flytte på mobberne, er det en mulig løsning?

– Det har vært mulig lenge, men jeg tror det er viktigere å satse på gode lokale løsninger, og konkrete virkemidler. Det viktigste er at barna veiledes 
av kloke voksne, flytting vil i mange tilfeller by på store 
praktiske problemer.

– Hvem tar kontakt med deg?

– Jeg får ca. 100 henvendelser i året fra ofre, foresatte og skoler. fra barn og unge som opplever å bli utestengt og plaget, fra foresatte både til de som plager og blir plaget, og fra lærere og skoleledere. Mange skoler er blitt flinke til å ta kontakt for veiledning og forespørsler om kursing.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– At politikken kan legge til rette for mer varme rundt hvert enkelt menneske. Og mer helhetlig tenkning rundt helse og utdanning.

– Hva er hellig for deg?

– Frihet.

– Hva er vår tids tabu?

– Å være mamma og pappa til de som plager andre er en tabubelagt rolle.

– Hvem ville du heller snakket med akkurat nå?

– Torbjørn Røe Isaksen har mange kloke utspill. Han er handlingsorientert og har understreket at vi må snu hver eneste stein i disse vanskelige sakene.

– Og sist, men ikke minst?

– Alle barn må våge å si ifra – ikke gå og bær på det vonde alene!

LES OGSÅ: 'Mer logisk å flytte de som mobber'

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter