Religion

Samler folkevalgte til kamp for trosfrihet

5,3 milliarder lever med stadig sterkere begrenset trosfrihet. Til helgen samler Abid Raja folkevalgte fra over 20 land for å snu utviklingen.

Stortingsrepresentanten for Venstre ser mot himmelen.

– Jeg håper på himmelsk «kred», gliser Raja mens fotografen knipser.

LES OGSÅ: Trosfrihet også for kirkestatsråden

Fredag tar presidentskap og utenriksminister imot over 20 folkevalgte fra alle verdenshjørner i Oslo. Lørdag skal de underskrive en erklæring der de forplikter seg til å jobbe og samarbeide for å fremme trosfrihet. Raja er organisator og pådriver, sammen med blant annet den norske Stefanusalliansen (se fakta­boks). Han håper erklæringen skal bli et historisk vannskille.

Vestlig bobledebatt

– Foreldrene mine kommer fra Pakistan. I 2011 ble den kristne pakistanske, ministeren for minoriteter, Clement Shabhaz Bhatti, skutt og drept på grunn av sitt arbeid for trosfrihet. Litt av tanken med konferansen og erklæringen er å gi mot og støtte til politikere som gjør en innsats med fare for eget og familiens liv, sier Raja.

Den norske diskusjonen om K’en i KRLE-faget og religiøse hodeplagg blekner i forhold, mener Raja. Han karakteriserer det som en «vestlig liten bobledebatt.» Formålet med erklæringen er «enkelt, men vanskelig,» forklarer han.

– Vi vil starte en global bevegelse der folkevalgte forplikter seg til å fremme religionsfrihet. I FNs menneskerettighetserklæring fra 1948 slås trosfriheten fast. Men den gjelder land, og vi vet at mange land ikke gjør noe eller mislykkes. De folkevalgte som kommer til Oslo skal ikke bare si seg enige i erklæringen, men skrive under på et dokument der vi forplikter oss til aktivt å fremme religionsfrihet i landene og religionene vi representerer, sier Raja.

Hvorfor skjer dette nå?

– Fordi det i flere år har gått i gal retning.

LES OGSÅ: Demonstrerte for trosfrihet

Drepte ektepar

Onsdag meldte nyhetsbyrået AFP at en lynsjemobb hadde mishandlet, torturert og kastet et kristent ektepar i en ovn i en mursteinsfabrikk i Pakistans Punjab-provins. Ekteparet var beskyldt for å ha brent Koranen. 50 personer skal nå være arrestert.

Å vanære islam eller Koranen regnes som et svært alvorlig lovbrudd i Pakistan, og falske blasfemibeskyldninger mot religiøse minoriteter har økt i landet, skriver NRK.

Det er på grunn av hendelser som dette at erklæringen signeres i Oslo denne helgen, forteller Ed Brown, leder for menneskerettighets- og trosfrihetsarbeid i Stefanusalliansen.

– Parlamentarikere spiller en vesentlig rolle når det gjelder lovgivning. Hvis flere tar tak i lovgivningen knyttet til blasfemi og konvertering, tror jeg vi kunne gjort veldig mye. Alt kan tolkes, men de som har sagt ja til å komme har alt sett charteret. Jeg håper det kan ha en snøballeffekt, at parlamentarikerne som kommer kan utveksle erfaringer og senere danne faggrupper på tvers av landegrenser, sier Brown.

Han kaller erklæringen for «en sped begynnelse».

LES OGSÅ: Snakker om trosfrihet uten kirken

Lakmustest

Underskriverne slutter seg også til retten til å konvertere. Både Raja og Brown mener dette punktet er en lakmustest.

– Derfor har enkelte takket nei eller ikke blitt invitert, ­sier Raja.

Han understreker at punktet i erklæringen ikke bare er vanskelig for muslimer, men også for hinduer og ortodokse kristne.

– I latinamerikanske land som Mexico, Colombia og Cuba er religionsfriheten under press, sier Raja.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion