Nyheter

Kutter 32 bistandsland

Regjeringen vil effektivisere norsk bistand.

Les alt om statsbudsjettet her.

I statsbudsjettet for 2015 foreslår regjeringen å kutte antall land som får bistand fra 116 til 84 land.

SE LISTEN OVER LAND SOM FÅR BISTAND NEDERST I SAKEN

Ønsker er å forenkle norsk bistand, skriver regjeringen på sin hjemmeside.

Dermed gikk det som flere bistandsorganisasjoner varslet tidligere i høst. Da skrev Vårt Land at de blåblå vurderer å kutte nærmere 40 land.

LES SAKEN HER: Bistandskutt: Desse landa lever farleg

Kirkens Nødhjelp er positiv til kuttene i land.

– Dette ser fornuftig ut. Å sørge for at mer av bistanden går til de fattigste landene er en god idé, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, i en epost til Vårt Land.

Regjeringen forsikrer nå at inngåtte avtaler ikke skal brytes, men at bistanden til noen høyere mellominntektsland og til enkelte andre land der Norges samlede engasjement i utgangspunktet er mindre omfattende, skal fases ut.

Tolv «fokusland»

- Det viktigste for norsk bistand er at den virker, at vi oppnår konkrete resultater. Dette er bakgrunnen for at vi vil konsentrere innsatsen mer. Oppfølging og kontroll av resultater er ressurskrevende. Ved at vi engasjerer oss i noe færre land kan vi gjøre bistanden mer effektiv og derigjennom nå flere fattige, skriver utenriksminister Børge Brende.

I tillegg har regjeringen valgt ut tolv såkalte «fokusland» der innsatsen skal styrkes ytterligere. Dette er land hvor Norge har særlig god landkunnskap og dermed gode forutsetninger for å bidra til gode resultater.

Både SV og KrFU er kritisk til kuttene i antall bistandsland.

– Her er det mange som kunne treng støtte som ikke får det, sier SVs utenrikspolitiske talsmann, Bård Vegard Solhjell, til Vårt Land.

Han er sterkt kritisk til hele inntretningen på statsbudsjettet Siv Jensen la fram onsdag.

– 2014 er det året med mest kriser og flyktninger siden 2. verdenskrig. I akkurat det året klarer regjeringen ikke å nå bistandsprosenten. Det må være ille for KrF, sier han.

KrFU-leder Emil André Erstad er også kritisk til helheten i budsjettet.

– Utvelgelsen av land må ikke ramme de fattigste. Men dette budsjettet gjør nettopp det. Regjeringen har sagt at man skulle konsentrere seg om Afrika, men det stikk motsatte skjer – innsatsen på dette kontinentet reduseres, sier Erstad.

LES MER: Gir Frp klar beskjed: Ikke rør bistandsprosenten

Stor risiko for tilbakeslag

Den første gruppen omfatter kategorien sårbare stater, der stabilisering og fredsbygging står sentralt. Disse landene er Afghanistan, Haiti, Mali, Palestina, Somalia og Sør-Sudan.

– Sårbare stater er de landene der utfordringene er størst og oppnåelsen av FNs tusenårsmål er lengst unna. Risikoen er ofte stor for tilbakeslag. Samtidig er det her kostnadene og risikoen ved ikke å engasjere seg vil være størst, skriver Børge Brende.

Den andre gruppen av fokusland omfatter land i utvikling, der vekten i økende grad legges på næringsliv, ressurs- og inntektsforvaltning. Etiopia, Malawi, Mosambik, Myanmar, Nepal og Tanzania er valgt som fokusland i denne gruppen.

Under 1 prosent

Regjeringen øker bistanden med 1 milliard kroner, men havner likevel under målet om 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI).

Dermed er det duket for bråk med samarbeidspartiene. Kristelig Folkeparti har tidligere varslet at de vil bruke sin posisjon på Stortinget til å sikre at bistanden ligger på 1 prosent av BNI i hele regjeringsperioden.

Kikens Nødhjelp var raskt ute med å reager på dette:

– Bistandsprosenten må ikke reduseres til en brikke i et politisk spill. Vi ønsker oss et bredt politisk forlik om bistandsprosenten så raskt som mulig, slik at politikerne heller kan bruke tid på å diskutere innholdet i bistanden, sier Wenche Fone.

DIsse landene skal få norsk bistand i 2015

Fokusland/områder:

Sårbare stater med vekt på stabilisering og fredsbygging:
Afghanistan
Haiti
Mali
Palestina
Somalia
Sør-Sudan

Land i utvikling med økende vekt på næringsliv, ressurs- og inntektsforvaltning:
Etiopia
Malawi
Mosambik
Myanmar
Nepal
Tanzania

Andre samarbeidsland:
Albania
Angola
Armenia
Aserbajdsjan
Bangladesh
Bhutan
Bolivia
Bosnia-Herzegovina
Brasil
Burkina Faso
Burundi
Colombia
Cuba
Den demokratiske republikken Kongo
Den sentralafrikanske republikk
Ecuador
Egypt
Elfenbenskysten
Eritrea
Filippinene
Gabon
Georgia
Ghana
Guatemala
Guyana
Honduras
Hviterussland
India
Indonesia
Irak
Iran
Jemen
Jordan
Kambodsja
Kamerun
Kasakhstan
Kenya
Kina
Kirgisistan
Kosovo
Laos
Libanon
Liberia
Libya
Madagaskar
Makedonia
Marokko
Moldova
Montenegro
Nicaragua
Niger
Nigeria
Nord-Korea
Pakistan
Papua Ny-Guinea
Paraguay
Peru
Rwanda
Serbia
Sri Lanka
Sudan
Syria
Sør-Afrika
Tadsjikistan
Tunisia
Tyrkia
Uganda
Ukraina
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Øst-Timor

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter