Nyheter

Krever 28 millioner fra prest etter underslag

Underslagssaken ved den diakonale stiftelsen Betanien Bergen øker i omfang.

Nå krever stiftelsens ledelse 28 millioner kroner fra den tidligere direktøren. Dette inkluderer det beløpet som skal være underslått, pluss renter og granskingskostnader.

En granskingsrapport konkluderer med at tidligere metodistprest og Betanien-direktør Are Blomhoff skal ha underslått 21 millioner kroner - drøye seks millioner kroner mer enn tidligere anslått, skriver Bergens Tidende.

LES OGSÅ: Brukte 11 måneder på å anmelde prest for underslag

– Utspekulert

– Dette har vært planlagt. Han har vært mer utspekulert enn vi trodde. Dette har skjedd på en fordekt måte. Både styre, revisorer og ansatte er blitt forledet, sier styreleder Christian Hysing-Dahl til avisen.

På vegne av Betanien har revisjonsselskapet BDO gjennomført en gransking av underslagssaken, som også er under politietterforskning.

«De handlingene som tidligere daglig leder har erkjent og som er dokumentert gjennom granskingen, er gjennomført på en fordekt måte. Tidligere daglig leder har klart å skjule trans­aksjoner og bruk av Stiftelsens midler til private formål som ligger markant utenfor Stiftelsens formål og vedtekter», står det i rapporten.

LES OGSÅ: Slottet skal vurdere fortjenstmedaljen til underslagssiktet prest

Mens stiftelsen tidligere så på forhold tilbake til 2005, har BDO gjennomgått kontoer og bilag helt tilbake til år 2000. I tillegg har granskingen avslørt dobbeltføringer, som tidligere ikke var undersøkt.

LES OGSÅ: Advarer mot å stole blindt på kristne organisasjoner

Privat forbruk

Ifølge rapporten skal de underslåtte pengene i all hovedsak ha gått til privat forbruk, og Blomhoff skal ha vært alene om underslaget. I BDO-rapporten står det ifølge BT at varslere ga beskjed om «uetisk atferd» fra Blomhoff.


Verken Hysing-Dahl eller Blomhoffs advokat ønsker å kommentere hva dette gjelder.

Advokat Per-Erik Gåskjenn sier til Bergens Tidende at hans klient tar underslagssaken tungt.

– Vi konstaterer at granskningsrapporten har kommet frem til et høyere underslagsbeløp. Min klient stiller seg undrende til dette, uten at vi på nåværende tidspunkt vil ta stilling til om det er riktig eller ikke, sier han.

Varsler

Saken kom til Betanien-styret via en varsler i august i 2012. 10. januar 2013 ble Blomhoff konfrontert av styret med mistankene om underslaget. Betanien valgte å gå til Blomhoff før de varslet politiet. Underslaget ble først anmeldt 1. november 2013. Tre uker senere pågrep politiet Blomhoff.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter