Nyheter

I koma i 17 år, ble lenge nektet å dø

Statsminister Berlusconi prøvde å gripe inn, men kvinnen fikk dø mandag.

Silvio Berlusconi grep fredag inn for å hindre leger i å avslutte livsforlengende behandling av en kvinne.

Den italienske statsministeren sendte før helgen ut en hastemelding med støtte fra Vatikanet, for å stoppe leger i å avslutte livsforlengende behandling av en 38 år gammel kvinne. Italias president, Giorgio Napolitano, ignorerte imidlertid meldingen, og kvinnen døde i går, etter 17 år i koma.

Nå anklager Berlusconi presidenten for å ha tatt livet av Englaro.

Eluana døde ingen naturlig død, hun ble drept, sier Berlusconi til avisen Libero.

Presidenten sier på sin side at han ikke hadde noen rett til å overprøve en dom i høyesterett.

Uforståelig. Marie Aakre er leder for Norsk Sykepleierforbunds faglig etiske råd. Hun synes det er uforståelig at kvinnen lenge ble nektet å dø.

Det krenker liv og verdighet når man holder noen kunstig i live for lenge, sier hun.

Overlevde selvmord. Vårt Land skrev i sommer om Inger Elisabeth Johnsen som forsøkte å begå selvmord i 2000. Sterkt hjerneskadet lå hun på sykehjem til 2007, holdt i live gjennom en sonde i magen. Det siste året ville foreldrene la henne dø, men sykehjemmet nektet lenge. Hun fikk til slutt lov til å dø i slutten av mars 2007.

LES OGSÅ:

Halden kunstig i live år etter år

Kjernespørsmål. Et av kjernespørsmålene man må stille seg er hva man behandler pasienten til, mener professor Reidun Førde ved Universitetet i Oslo. Hun har stått i spissen for å lage norske retningslinjer om når man skal kunne stoppe livsforlengende behandling.

Førde sier man må vurdere om det kan være riktig å la pasienten dø en naturlig død dersom vedkommende ikke greier å opprettholde liv ved egen maskin, og med stor sikkerhet aldri blir bedre, slik at livet opprettholdes uten bevissthet og kanskje med lidelse.

Vi opplever stadig oftere slike situasjoner. Nå har man muligheten til å redde mennesker til en slik tilværelse, og da er det vår plikt å begrunne hvorfor vi behandler dem, sier Førde.

LES OGSÅ: Uverdig behandling

Ville dø naturlig. Foreldrene til den italienske kvinnen hadde siden 1999 kjempet gjennom flere rettsinstanser for å få avslutte datterens liv. Faren, Beppino Englaro, insisterte på at datteren selv ville dø en naturlig død, fremfor å bli holdt kunstig i live.

Førde tror grunnen til at kvinnen ble nektet å dø en naturlig død kan ligge i at Italia er et katolsk land.

Deres tro sier de har plikt til å behandle. Katolisismen vil si at liv er vedifullt uansett, sier hun.

I Norge er spørsmål rundt livsforlengende behandling ikke lovregulert i detalj. Dette blir overlatt til helsepersonell å vurdere. Veilederen som Førde ledet utarbeidelsen av, har vært på høring. Utkastet skal bearbeides etter innspillene.

LES OGSÅ: Uråd å lage resept for livsavslutning

DISKUTÉR: Når skal livsforlengende behandling ta slutt?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter