Nyheter

Flesker til mot Frp-kritikk

Frp-folk kan ikke kritisere egen regjering, og samtidig forvente at KrF skal holde munn, mener Knut Arild Hareide.

– Frp kritiserer KrF for at vi som opposisjonsparti gir beskjed om at vi er uenige med regjeringen. Men ingenting av det KrF har stått for bør overraske noen. Å kjempe for asylbarna og sårbare grupper, og mot søndagsåpne butikker, er en naturlig del av vår politikk, sier Knut Arild Hareide.

KrF-lederen stiller seg fullstendig uforstående til kritikken fra Frp-grasrota i fredagens Vårt Land. Flere Frp-profiler uttrykte at støttepartiene «bruker enhver anledning til å finne feil ved regjeringspartiene», «stikker Frp i ryggen» og tar skittentøyvask i offentligheten.

LES MER: Frp er lut lei sentrum, skriver Berit Aalborg

Stein i glasshus

Hareide er rykende uenig:

Det er mer spesielt at et ­regjeringsparti er uenig med sin egen regjering. Frp kritiserer KrF for at vi som opposisjonsparti gir beskjed om at vi er uenige med regjeringen. Samtidig skal regjeringspartiet Frp, som har som oppgave å følge opp regjeringens politikk, kunne gå ut og kritisere regjeringen i en rekke saker?

KrF-lederen illustrerer med Frps kritikk av at regjeringen gjør for lite på Krekar-saken, tiggeforslaget, og fordømmelsen av helseminister Bent Høies forslag om merking av snus- og røykpakker. Han trekker også fram «dobbeltkommunikasjonen» som formidles gjennom nestleder Per Sandbergs hyppige­ utspill i offentligheten.

– Du mener Frp kaster stein i glasshus?

– Det syns jeg er et godt bilde.

PER ANDERS HOEL ANALYSERER: Nå er virkeligheten her, og fallhøyden stor

Glemmer

Også nestleder i Venstre, Terje Breivik, mener Frp heller burde konsentrert seg om å løfte fram seirene i regjering.

– Frp glemmer at det er to viktige parametre for å få gjennomslag for politiske saker. Oppslutning i valg, og standpunkters plassering i det politiske landskapet. Frps standpunkt ligger langt på siden av andre partier på Stortinget. Derfor er det en større jobb for dem å få gjennomslag, sier Breivik.

ALF KJETIL WALGERMO KOMMENTERER: Taktisk stryk for regjeringa

Brudd?

Asylbarnsaken og bråket rundt justisminister Anders Anundsen har vært blant de mest betente sakene.

– Kan alle konfliktene føre til at samarbeidet blir brutt, Hareide?

– Samarbeidsavtalen opplever jeg at står ganske trygt i KrF. I den posisjonen vi er i nå, har vi handlefrihet til å formidle våre primærstandpunkt, og få gjennomslag i viktige saker som ­familiepolitikk, menneskeverd, kampen mot sorteringssamfunnet og klimaforliket.

Følg oss på Facebook og Twitter

Står støtt

Anne Marte Blindheim, kommentator i Dagbladet, beskrev nylig hvordan regjeringen har skutt bom i en rekke verdispørsmål. Saker som reservasjonsstrid, Dalai Lama-bråk, uførekutt, tiggeforbud og asylbarn har senket regjeringens ­popularitet, og skapt splid mellom samarbeidspartiene.

Likevel tror hun Hareide er oppriktig når han sier at samarbeidsavtalen står trygt i KrF.

– Det har ikke blitt antydet at det kommer til å skje noe med regjeringssamarbeidet før kommunevalget. Og det virker heller ikke som KrF og Venstre er villige nok til å endre på sammensetningen i samarbeidet. De får jo mye ut av det, sier hun.

Klinsj

Forholdet mellom partiene er samtidig såpass anstrengt at Blindheim tror situasjonen kan endres på sikt.

– Frustrasjonen fra grasrota er tydelig, både hos støtteparti­­ene og i Frp. Dersom presset blir massivt, må ledelsen ta det på alvor. Men det spørs hva som skjer framover. Situasjonen kan jo også roe seg.

Rekken av betente saker kan til slutt få samarbeidet til å briste, tror Blindheim:

– Erna Solberg hadde opprinnelig en plan fra nyttår om at de fire partiene skulle stå mer samlet, og krangle mindre i offentligheten. Det klarte de delvis i klimasaken, men i andre saker ser vi gang etter gang at det blir klinsj.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter