Nyheter

– Finansbyråkratene henger 10-15 år etter

KrFU-leder Emil André Erstad krever at Oljefondet følger med i tiden og investerer i fattige land og fornybar energi.

– Byråkratiet i Finansdepartementet henger nok 10-15 år etter i sin oppfatning av hvilke markeder som er opp og fram, og hva Oljefondet bør investere i, sier Emil André Erstad, leder i KrFU.

Han mener departementet burde se på hva Kina gjør.

– Kina har skjønt noe Finansdepartementet ikke ser ut til å ha skjønt foreløpig. Om 20-30 år vil det å sitte på investeringer i havner og infrastruktur i Afrika, være mest lukrativt. Jeg tror Finansdepartementet henger igjen i gamle fordommer og tankesett, sier han.

LES OGSÅ :'Tør ikke holde fattigdomsløfte'

Tar omkamp

KrFU gir nå moderpartiet et puff for å fremme et representantforslag i Stortinget:

1. Be regjeringen utrede mulighetene for å investere mer av oljeformuen i infrastruktur i fattige land.

2. Be regjeringen sette ned et ekspertutvalg som utreder fordeler og farer ved å investere mer av Oljefondet i direkte i fornybar energi. Det vil si ikke gjennom å handle aksjer på børser, men gå inn med penger i infrastruktur og energiprosjekter.

– Forskjellen fra tidligere forslag er at vi ber regjeringen utrede disse to tingene spesielt. Vi ber dem ikke investere nå, og vi ber ikke om å ta dette spørsmålet inn i andre ekspertgrupper, slik noen har foreslått før. Nå er det på tide å få klarlagt hvordan dette kan gjøres og følgene, sier Erstad.

LES OGSÅ: Oljefond-innstilling skuffer Kirkens Nødhjelp

Regjeringen skuffet

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil fremme forslaget når Stortinget åpner 2. oktober. Han ønsker «å ha fakta på bordet» når Stortinget neste gang skal behandle forvaltningen av Oljefondet våren 2015.

– Regjeringen har forpliktet seg. Jeg skuffet over at den ikke har innfridd på en så opplagt bra sak, sier han.

Sammen med Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Trine Skei Grande (V) utfordret Ropstad i valgkampen Høyre til å støtte at mer av Oljefondet skal investeres i grønn energi og fattige land. I plattformen sier regjeringen om Oljefondet at den vil «opprette et investeringsprogram (...) med formål å investere i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land og fremvoksende markeder. Regjeringen vil i tillegg vurdere opprettelse av et eget mandat innen fornybar energi (...)».

Men i vår gikk regjeringspartiene imot, og sa at «risikable investeringer i lite utviklede land» mest effektivt kan gjøres gjennom Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Ropstad synes det blir mindre slagkraftig.

Hans Olav Syversen, leder for Stortingets finanskomité, mener at KrF, Venstre og regjeringen var enige fram til stortingsmeldingen om Oljefondet kom i april.

– Frp har endret holdning etter at de gikk inn døra til Finansdepartementet. Forslaget fra KrFU har min fulle støtte. Nå får vi se om vi kan få dem med på det laget de var, sier Syversen.

LES OGSÅ: 'Kan være Finansdepartementet som bremser grønne investeringer'

Ta mer risiko

Både Syversen og Ropstad viser til Aftenposten som i går skrev at «festen i Oljefondet er over» og at fondet vil streve med å ha like god avkastning framover, fordi rentene i utlandet er historisk lave.

– Investeringer i fattige land kan ha noe høyere risiko. Men det vil også kunne gi Oljefondet høyere avkastning. Det vi nå foreslår, er å utrede dette, presiserer Ropstad.

Erstad mener saken er enda viktigere enn å holde bistanden på én prosent av bruttonasjonalproduktet.

– Investeringer i utviklingsland kan skape mange millioner nye jobber i utviklingsland, og vi vet at arbeid fremmer utvikling. Med størrelsen av Oljefondet har vi helt andre muligheter her enn over bistandsbudsjettet. Investeringene kan skape mye mer vekst og utvikling, sier KrFU-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter