Nyheter

Disse pensjonistene trenger ikke et spark bak

Professor Per Fugelli mener dagens pensjonister melder seg ut av samfunnet. Marion Forsland Berger (66) er ikke en av dem.

– Dette gir mening i hverdagen, sier Marion Forsland Berger (66) og rydder på plass varer i Normisjons gjenbruksbutikk på Sørumsand i Akershus.

Butikken, som åpnet dørene i juni i år, drives av pensjonister – 16 faste og seks vikarer.

– Dette er jo veldig sosialt. I tillegg får jeg være med å støtte arbeidet til Normisjon og fremme gjenbruk som verdi, sier Berger.

Hun er en av mange som viser et annet bilde av dagens pensjonister enn det professor Per Fugelli (70) presenterte i Vårt Land onsdag denne uken. Der beskrev han en generasjon som altfor tidlig melder seg ut av samfunnet.

– Forlat cruiseskip og golfbaner og kom dere ut i samfunnet, utfordrer han.

LES SAKEN HER: – Eldre trenger et spark bak

Berger mener det bør være opp til hver enkelt hva de skal bruke pensjonisttilværelsen til.

– Men jeg tror det kan være bra å ha noe å gå til, sier hun.

LES OGSÅ: Vil at alle skal arbeide til de er 75

Klokskap og erfaring

De fleste nordmenn som ikke deltar i frivillig arbeid, oppgir som grunn at de aldri er blitt spurt, viser en undersøkelse.

– Informasjonsarbeid er veldig viktig. Her har vi en jobb å gjøre, sier Ulf Rikter-Svendsen, seksjonsleder i avdelingen for omsorg i Røde Kors.

Organisasjonen har nærmere 40.000 frivillige rundt om i landet. En stor del av disse er pensjonister.

– Vi trenger de eldre, de er en enorm ressurs, sier han, og nevner klokskap, erfaring og kunnskap for å beskrive denne gruppen.

– Er du enig i Per Fugellis utspill om å gi eldre et spark bak?

– Fugelli er jo god til å formulere seg spisst. Veldig mange eldre engasjerer seg i samfunnet. Det er et enormt engasjement der ute. Men også vi sliter med å få tak i de eldre til arbeidet vårt, innrømmer Rikter-Svendsen.

LES OGSÅ: – Dagens eldre er en kjemperessurs

Forebygger sykdom.

Han fremhever den doble effekten ved å være aktiv.

– Forskning viser at slikt engasjement forebygger sykdom, fremmer egen helse og vitalitet, sier han.

Røde Kors har arbeid i nesten alle landets kommuner og et mangfold av oppgaver å tilby dem som ønsker å hjelpe til.

– Vi ser en tendens til at flere og flere ønsker å bruke den kompetansen de har opparbeidet gjennom et langt yrkesliv, for eksempel som leksehjelper for ungdom, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha besteforeldre inn i idretten

LES MER: Vil ha besteforeldre inn i idretten

Forplikter seg ikke.

De senere årene er det blitt mindre populært å forplikte seg langsiktig i frivillig arbeid. Mange velger heller å gå inn i kortere perioder, for deretter å velge noe annet neste gang de skal gjøre en innsats. Å shoppe frivillighet, kalles det.

Kirkens SOS merker at det krever mer innsats for å rekruttere nye medarbeidere

– Nyslåtte pensjonister og AFP-ere har nok en del planer for den nye friheten. Reiser og hytteliv frister og det kan være behagelig ikke å ha faste forpliktelser, opplyser Per Inge Veggeland, konstituert daglig leder i Kirkens SOS i Rogaland, i en epost.

Han mener de som organiserer frivillig innsats må bli flinkere til å fremheve alt det positive ved å delta i samfunnsnyttig arbeid.

Også Rikter-Svendsen i Røde Kors merker at stadig flere shopper frivillighet.

– Hvorfor tror du det er blitt slik?

– Mange har ikke lenger et forhold til det å være medlem i noe. Samtidig både reiser og flytter vi mer. Og vi har mange valgmuligheter i hva vi kan bruke tiden vår til.

– Hva gjør dere i Røde Kors for å bøte på dette?

– Vi må jo tilpasse vårt arbeid til virkeligheten. Vi tilbyr opplæring og skolering, noe som er en god måte å rekruttere på. Men først og fremst er det viktig å kunne tilby de frivillige en tjeneste de brenner for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter