Nyheter

Beskylder norske imamer for å være feige

Mens muslimske ledere verden over tar avstand fra IS, er det stille fra imamene i Norge, mener profilert journalist.

Mah-Rukh Ali, norsk-pakistansk journalist og nyhetsanker på TV 2, er skuffet over norske imamer. I et blogginnlegg på TV 2 etterlyser hun at de tar avstand fra ekstremistgruppen Den islamske stat (IS) som herjer i Irak og Syria.

«Flere norske imamer har vært på årets pilegrimreise i Mekka. De bør lære av muftien i Saudi Arabia og gjøre seg noen notater mens de er i den hellige byen. Selv med opphetet debatt om terror og radikalisering her hjemme, har norske imamer vært fraværende. Det er synd og det er en ansvarsfraskrivelse.» skriver hun.

Ifølge TV 2 ble blogginnlegget et av de mest delte saker her til lands, og det nådde over 115.000 personer på Facebook.

LES OGSÅ: Moskéleder: – Hun har ikke peiling

Feige imamer

I helgen talte Abdul Aziz al-Sheikh, Saudi Arabias stormufti, til nærmere to millioner muslimer fra over 160 land som i disse dager er på pilegrimsvandring i Mekka. Der gjorde han det Ali savner blant norske imamer – han tok avstand fra den ytterliggående gruppen Den muslimske staten.

– Vår religion blir angrepet. Vår sikkerhet, ideologi, styrke og intellekt blir angrepet, sa muftien og oppfordret muslimske ledere til å slå tilbake med «en jernhånd».

Stillheten her hjemme karakteriserer Ali som feighet.

– Hver fredag under den høytidelige fredagsbønnen har imamene mulighet til å ta avstand fra IS og terrorisme, men de er tause om temaet. Det er synd og feigt at de ikke bruker den anledningen og den innflytelsen de har til å kommunisere et budskap mot radikalisering, sier hun.

LES OGSÅ: Kjøper større skjegg

Savner fordømmelse av IS

– Hvorfor velger du å gå så hardt ut mot norske imamer?

– Jeg mener det er vår jobb som journalister å ansvarliggjøre maktpersoner, og stille relevante spørsmål i samfunnsdebatten. I år er flere norske imamer på pilegrimsreise til Mekka. Her går stormuftien ut og er klar i sin fordømmelse av IS og tar samtidig opp temaer som terrortrusler og økende radikalisering av unge. Norske muslimer har også behov for at deres ledere her hjemme tar opp temaer som er dagsaktuelle, spesielt når den største terrortrusselen i dag kommer fra terrorister som misbruker islam, sier Ali.

– Hvorfor er det slik?

– Det må du spørre imamene om. Så vidt jeg vet har det aldri vært et tema under preken i norske moskeer. Muslimer her hjemme prøver å forstå sin religion inn i sin samtid. Det er imamenes jobb å sette nettopp disse temaene på dagsordenen. Imamene har stor innflytelse og makt, sier journalisten.

LES OGSÅ: Skape norsk islam?

Ansvarsfraskrivelse

– Har imamenes taushet sammenheng med den økende radikalisering vi ser i visse muslimske miljøer her hjemme?

– Moskeer er en base som blir misbrukt til å rekruttere unge til ekstreme miljøer. Da påligger det åpenbart moskeene et stort ansvar, og det er en ansvarsfraskrivelse å være tause om tema. Det hjelper lite når tusenvis norske muslimer demonstrerer mot IS hvis deres norske ledere er tause om tema, sier hun.

På bloggen skriver hun at «Hvis imamene ikke klarer å bruke sin makt og innflytelse, vil unge som søker svar falle i terroristenes hender. Moskeene blir brukt som rekrutteringsbase for ekstremister, da kan ikke imamene skyve ansvaret over på politiet eller det øvrige samfunnet alene. De har en avgjørende rolle selv.»

– Vi har en generasjon imamer som fremstår som virkelighetsfjerne fordi de ikke tar tak i dagsaktuelle temaer, og ikke klarer å besvare spørsmål muslimer i dag er opptatt av, sier hun til Vårt Land.

– Muslimer føler avsky

Hun oppfordrer imamene til å snakke om det muslimer er opptatt av.

– Og akkurat nå, midt i en av de største religiøse feiringene, opplever de en enorm sorg over at deres religion blir misbrukt.

Ali mener det ikke holder at Islamsk Råd har gått ut og tatt avstand fra IS.

– Det er enkelt å skyve Islamsk Råd foran seg, men de representerer ikke moskeene, sier hun og påpeker samtidig at nettopp imamene har en plikt til å fortelle hva islam står for.

– Dette handler om å gi norske muslimer svar på det som opptar dem, sier hun og viser til det enorme engasjementet rundt demonstrasjonen mot IS i august hvor nærmere 5.000 mennesker møtte opp utenfor Stortinget for å vise sin avsky mot ekstremistgruppen.

– Norske muslimer føler avsky for det IS står for, men uten imamene blir de veldig alene. Stillheten vitner om feighet.

– Norske muslimer må lære

– Opplever du at imamer i andre deler av verden tar mer tak i disse temaene enn imamene her hjemme?

– Radikalisering og terror er et internasjonalt problem, og stormuftien tar tak i dette. Her har norske imamer noe å lære, sier hun.

– Har du fått noen reaksjoner på at du som nyhetsanker går ut og mener noe om dette?

– Det er din og min jobb som journalist å være engasjert, stille kritiske spørsmål og å ansvarliggjøre maktpersoner. Det har vært et voldsomt engasjement rundt blogginnlegget. Det er mye delt og kommentert i sosiale medier, og mange etterlyser det samme som meg, sier Mah-Rukh Ali.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter