Nyheter

Ber små barn bo hos én forelder

Rekordmange barn får delt bosted etter skilsmisser. La de minste barna bo hos én forelder til de er minst tre år, ber psykologer.

Opp mot hvert andre ekteskap ryker i Norge. Når foreldre skiller lag må et viktig spørsmål avklares: Hvor skal barna bo?

Delt bosted blir valgt av stadig flere par som går fra hverandre. Ordningen innebærer at foreldrene er juridisk forpliktet til å dele den daglige omsorgen for barnet. Løsningen blir at det bor omtrent like mye hos far som hos mor.

På under ti år har tallet som velger denne løsningen blitt mer en doblet, forteller fersk kartlegging fra Statistisk sentral­byrå (SSB):

I 2012 oppgav 25 prosent av foreldrene at barna hadde delt bosted, mot bare 10 prosent i 2004.

LES OGSÅ: «Biologiske familier er de mest stabile»

Tilsvarende gikk andelen barn som bor fast hos mor ned fra 82 prosent i 2004 til 66 prosent i 2012, mens det i begge årene var kun 8 prosent som bodde fast hos far.

Forfattet råd

Den sterke veksten i bruken av delt bosted har fått en gruppe psykologer til å utarbeide et sett av anbefalinger som skal hjelpe skilte foreldre til å velge rett bosted for de minste barna, de mellom 0 og 3 år.

Hovedregelen Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP) anbefaler er enkel: Barn bør ikke ha to hjem før de blir tre år.

– Etterspørselen etter råd fra fagfolk er sterk. Mange som opplever skilsmisse og samlivsbrudd søker ekspertråd. Derfor har vi laget denne veilederen, sier psykolog Gunnar Ekeid. Han er styremedlem i FOSAP.

Ekeid forteller veilederen 
er en samling av forskning, teori og erfaring – og at den gir uttrykk for hva man mener er best i dag.

– Når vi har fått mer forskning om delt bosted, kan det være at rådene blir justert. Kanskje viser det seg at små barn tåler mindre, eller mer.

LES OGSÅ: - Vi må våge å diskutere toforeldremodellen

Råd, ikke regler

«De minste barna har spesielle utfordringer i sin utvikling. De tidlige barne­årene preger livet og utviklingen mer enn noen annen periode i livet. Små barn er avhengige av voksne som både kan trygge dem og utfordre dem ut fra en forståelse for det enkelte barnets spesifikke utvikling og behov», skriver FOSAP i det ferske veiledningsheftet Samvær 0-3. Faggruppen i Norsk Psykologforening presiserer at de kommer med anbefalinger.

Her er de generelle rådene til foreldre som blir skilt og som skal etablere samvær for små barn (se egen sak om mer detaljerte råd):

I de første 18 til 36 levemånedene anbefales at barn har en fast omsorgsbase, et fast bosted, det vil si at de for det meste bor og sover samme sted, og har en hovedomsorgsperson.

Samtidig bør det være hyppige – men forholdsvis korte – samvær med den andre av for­eldrene. Formålet med sam­været er å etablere eller opprettholde og forsterke en trygg relasjon uten for lange fravær fra den som barnet bor hos.

Hvor lang denne perioden er, vil i praksis være avhengig av om foreldrene har bodd sammen eller ikke, om begge har tatt like mye del i omsorgen tidligere, og om de er relativ enige om sin forståelse av barnets behov.

Sakkyndige

Foreningen for sakkyndige psykologer er en interessegruppe for psykologer som opptrer som sakkyndige eller fagkyndige i saker etter lov om barn og foreldre og etter lov om barneverntjenester. Psykologene blir involvert av domstolene når foreldre ikke klarer å bli enige om omsorgen for barn.

Utdanning avgjør

SBB-­forskerne Jan Lyngstad, Ragni Hege Kitterød og Erik H. Nymoen sier foreldrenes utdanning og økonomi har betydning for delt bosted.

I Norge er delt bosted mest vanlig blant fedre og mødre som fordelte omsorgsarbeidet for barna likt mens de bodde sammen, blant foreldre som har lang utdanning og blant foreldre som har bodd sammen lenge før de skilte lag, enten som gift eller samboende.

LES OGSÅ: Flere ektepar holder sammen

Delt bosted er mindre vanlig når far ofte har problemer med løpende utgifter enn når han sjelden eller aldri har slike problemer.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter