Nyheter

Passprodusent beskyldes for krigsforbrytelser

VÅPEN: Selskapet som strever med å levere pass til nordmenn, er svartelistet av KLP. Nå er franske Thales saksøkt for medvirkning til krigsforbrytelser i Jemen.

Men justisminister Emilie Mehl (Sp) vil ikke ta Jemen-saken opp med Thales.

Underskuddet på norske pass er på hele 90.000 røde bøker.

Mens produsenten Thales strever med å lage tilstrekkelig mange pass til feriehungrige og med det svært utålmodige nordmenn, er det franske konsernet trukket for retten av en gruppe frivillige organisasjoner, melder AP:

Thales Group beskyldes for medvirkning til krigsforbrytelser i Jemen.

Verdens verste krise

Om krigen i Jemen, som har rast siden 2015, sier FN:

  • «Den verste humanitære krisen i vår tid.»
  • Hadde ved årsskiftet krevd 377.000 menneskeliv: 60 prosent av dødsfallene skyldes indirekte konsekvenser som sult, sykdom og mangel på rent vann.
  • Over tre millioner mennesker er drevet på flukt.

Storselger av våpen

Organisasjonene Mwatana for Human Rights – fra Jemen, European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) og Sherpa International, har med støtte fra Amnesty International i Frankrike, anmeldt og saksøkt tre franske våpenprodusenter.

De sier Dassault Aviation, MBDA France og Thales Group selger våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirata (UAE), som leder koalisjonen som fører krig i Jemen, og med det er ansvarlige for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Sivile dør og blir skadet av koalisjonens bombinger.

I årene 2015-2020 har Frankrike solgt våpen, ammunisjon og vedlikeholdstjenester for 85 milliarder kroner til Saudi-Arabia og UAE, noe som gjør landene til to av de største importørene av franske våpen, opplyser Danwatch.

Thales er verdens 14. største våpenprodusent, melder svenske Sipri.

Stilles til ansvar

De tre organisasjonene ønsker at en rettssak i Frankrike skal stille våpenprodusentene til ansvar for deres rolle som våpenleverandører i verdens kriger og konflikter.

– Thales overholder alle gjeldende lover og forskrifter om eksportkontroll strengt. Denne policyen er en del av en omfattende tilnærming til etisk praksis og bedriftsansvar som innfrir de strengeste industristandardene, skriver kommunikasjonssjef Camille Heck i Thales Groups forsvarsdivisjon i en e-post til Vårt Land.

VÅPEN

Mehl sier nei

I et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Mehl utfordrer Rødts stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund Sp-statsråden på Jemen-søksmålet:

– Vil statsråden som har vært i kontakt med Thales, ved neste anledning ta opp det faktum at selskapet har blitt saksøkt for medvirkning til krigsforbrytelser i Jemen?

Det vil Mehl absolutt ikke:

– Det foreligger ingen planer om et nytt møte mellom departementet og Thales, og det er ikke naturlig at jeg innleder dialog med Thales om et pågående søksmål, svarer justisministeren.

Hun hadde et møte med Thales i april, om passproblemene.

Svartelistet av finanskonsern

Konsernet KLP, som leverer finans- og forsikringstjenester til offentlig sektor i Norge, særlig pensjon, går jevnlig gjennom selskapene de investerer i.

Rett før jul gikk de ut med en liste med 14 selskaper som ble svartelistet. Ett av dem var Thales.

– Vi hadde en større gjennomgang av selskaper som produserer kontroversielle våpen, forteller Kiran Aziz til Vårt Land.

Hun er leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Det er ikke naturlig at jeg innleder dialog med Thales om et pågående søksmål

—  Emilie Mehl (Sp), justisminister

Knyttes til kjernevåpen

De 14 selskapene som ble ekskludert kan knyttes til produksjon av kjernevåpen og klaseammunisjon. Utelukkelsen gjelder i hovedsak selskaper som direkte eller indirekte bidrar til å opprettholde eksistensen av kjernevåpen, forklarte Aziz i november.

I utelukkelsesdokumentet skriver KLP at Thales «rammes av våpenkriteriet på flere måter; de både utvikler, produserer og vedlikeholder flere ulike sentrale komponenter til kjernevåpen».

– Selv om KLP har utelukket selskapet, fører vi samtaler med dem for å få dem til å endre produksjonen, forklarer Aziz til Vårt Land.

krig

Oljefondet opphevet utelukkelse

KLP opplyser at Thales også tidligere har vært utelukket fra deres investeringsunivers «for korrupsjon og våpenproduksjon». I fire år var det også svartelistet av Oljefondet. I 2005 meldte Etikkrådet til Oljefondet at Thales og seks andre selskap ble utelukket fordi «de antas å være involvert i produksjon av klasevåpen».

I 2009 opphørte utelukkelsen. Thales hadde forsikret Etikkrådet om at verken selskapet eller dets datterselskaper produserte klasevåpen.

I 2018 fikk Oljefondet kritikk i rapporten Don’t bank on the bomb fra fredsprisvinner Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

Rapporten pekte på at Oljefondet eide aksjer i Thales, som leverte atomvåpenrelaterte tjenester til Frankrike.

Ved årsskiftet eide Oljefondet 1,22 prosent av Thales. Aksjeposten var bokført til vel 1,9 milliarder kroner.

---

Thales

  • Et fransk forsvars- og elektronikkonsern, delvis statseid.
  • Leverer varer og tjenester innen sektorene forsvar og sikkerhet, luftfart og transport.
  • Har kontrakt med Politidirektoratet om å levere nye pass fram til 2026, deretter løper avtalen ett år om gangen til den sies opp.
  • Har levert varer og tjenester til Forsvaret i en årrekke.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter