Nyheter

Sp-Toppe: – Dette får ikke det offentlige til alene

BARN: Sp-statsråden snakker varmt om rollen trossamfunn kan spille for å bøte på pandemiens konsekvenser og hjelpe ukrainske flyktninger.

Tror det eller ei: Det har ennå ikke gått to måneder siden de siste tiltakene for å begrense koronasmitte ble fjernet i Norge.

Ikke nok med det: Tirsdag var første gang livssynsminister Kjersti Toppe (Sp) kunne besøke et knippe aktiviteter for barn og ungdom i regi av trossamfunn.

– Ja, det er vel egentlig det? Nå må jeg tenke meg om, så jeg ikke fornærmer noen, spøker Toppe når Vårt Land spør.

Dyster statistikk: – Jeg er like skremt som alle andre

Vårt Land ble med på første halvdel av statsrådens mini-signingsferd blant de yngste i Livssyns-Norge – til katolske St. Olav menighet sitt barnekor i Oslo og til BLIA Oslo Speiding – en kinesisk-buddhistisk speidergruppe.

Selv om korsangen er vakker i lokalet bak St. Olav domkirke i Oslo denne vårdagen, er bakteppet dystert. Under pandemien forsvant tidvis all sangen herfra.

Når Toppe ankommer Buddha´s Light International Association Oslo (BLIA Oslo) sine lokaler ved Smedstadkrysset senere, møtes hun av smilende barn og ungdom, som gjør speiderhilsen. Men også der var det taust i lange perioder. Friluftsliv måtte erstattes med «hjemmeleir på Zoom».

– Pandemien har gjort det kjempevanskelig for mange. Det blir aldeles ikke det samme med Zoom-leir, medgir Toppe.

Konsekvensene viser seg i statistikk og i køene til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). På to år økte antall henvisninger dit med 28 prosent, meldte Aftenposten nylig. Fagfolk avisen snakket med beskrev pandemien som «et generasjonstraume».

– Jeg er like skremt som alle når jeg ser rapportene. Vi har nok undervurdert hva konsekvensene av ensomhet og isolasjon for barn og unge kan bli, sier Toppe i dag.

Kjersti Toppe på rundtur hos religiøse barne- og ungdomsorganisasjoner. 

Kl. 16.10: Barnekor-øvelse i den katolske kirken (barn i barneskolealder, menighetshuset v/ St. Olavs)
Kl. 17:00: Kinesisk buddhistisk speidergruppe (på Smestad)

– Dette får ikke det offentlige til alene

For å avhjelpe situasjonen, er samfunnet «helt avhengig av ideelle organisasjoner og frivilligheten», påpeker Toppe.

– Dette får ikke det offentlige til alene. Tros- og livssynssamfunnene har en kjempeviktig rolle og kan bidra med masse forebygging. Jeg ønsker å løfte, synliggjøre og legge til rette for rollen de spiller, særlig for barn og unge, sier Toppe.

Vårt Land slår av en prat med henne utenfor St. Olav menighet. Ministeren peker inn til kordirigenten innenfor:

– Det er drevet av frivillige, som dirigenten her inne. Hun har sikkert lagt ned mange gratistimer.

I harde kroner og øre har derimot den ferske Støre-regjeringen gjort følgende:

  • Bevilget 250 millioner mer til barn og unges psykiske helse i budsjettet for 2022 enn i budsjettet for 2021.
  • I budsjettavtalen med SV kom 20 millioner ekstra til studenters psyke.
  • I korona-krisepakken med SV fra januar kom 100 millioner til å midlertidig styrke kommunenes lavterskeltilbud for psykisk helse generelt.

– Står innsatsen regjeringen gjør for barn og unge i stil med problemet?

– Det er i alle fall 250 millioner kroner, og så skal vi jo gjøre mye for barn og unges psykiske helse generelt, svarer Toppe.

Føles det bedre å lytte til et momskompensert barnekor?

Hun viser til at regjeringen nå «begynner å jobbe» med sin opptrappingsplan for psykisk helse. Ikke bare behandling, men forebygging må forbedres. Og der er aktivitet en nøkkel for barns psykiske helse, mener Toppe.

Derfor skremmer det med økt frafall fra fritidsaktiviteter for barn og unge under pandemien, og det blir «enormt viktig» å få organisasjonsliv opp å stå igjen, fastslår Toppe.

– Da er tros- og livssynssamfunnene viktige med aktiviteter som dette, sier hun.

– Hva konkret gjør dere for å få ting opp å stå igjen?

– Vi fremmet en pakke i januar for å få aktivitet i gang. Det kan også bli vurdert i fortsettelsen.

Pakken Toppe viser til er én av to midlertidige støtteordninger på til sammen 600 millioner for frivillighet og idrett, som skal bøte på konsekvenser av pandemien.

1. januar i år innfridde regjeringen dessuten et løfte, som også kommer trossamfunn utenom Den norske kirke til gode nå: full momskompensasjon til frivilligheten.

– Føles det bedre å lytte til et momskompensert barnekor?

– Hahaha! Nei, det tenkte jeg faktisk ikke over. Men det føles bra å gjøre noe for frivilligheten. Det er limet i samfunnet. Vi ønsker ikke å ha skatt på frivillighet, sier Toppe.

Det var Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), som arrangerte statsrådens besøksrunde tirsdag.

Kjersti Toppe på rundtur hos religiøse barne- og ungdomsorganisasjoner. 

Kl. 16.10: Barnekor-øvelse i den katolske kirken (barn i barneskolealder, menighetshuset v/ St. Olavs)
Kl. 17:00: Kinesisk buddhistisk speidergruppe (på Smestad)

– Kirken gir et tilholdssted de kan identifisere seg med

Søndag deltok Kjersti Toppe i en samtale i Mariakirken i hjembyen Bergen. Gudstjenesten der ble en påminnelse om hvor viktig Den norske kirke kan være også for flyktningene fra Ukraina som ankommer Norge nå, forteller hun.

– Mariakirken har åpnet kirken sin for ukrainske flyktninger. Den ligger vis-à-vis hotellet de er innkvartert hos. Det var også flyktninger på gudstjenesten med tolk. De kommer til kirken, for den kan gi et tilholdssted som de identifiserer seg med i en vanskelig tid, sier statsråden.

Mener det er for tidlig å si om trosstøtte fredes fra Ukraina-kutt

Snart har et halvt år gått siden regjeringen Støre vandret ut på Slottsplassen med Kjersti Toppe som barne- og familieminister – og altså livssynsminister. Første halvår har vært preget av den ene krisen etter den andre – nå sist krigen i Ukraina.

Tros- og livssynspolitikken har havnet i skyggen i offentligheten. Men Kjersti Toppe avviser at livssynspolitikken har spilt annenfiolin også internt i departementet.

·– Tros- og livssynspolitikken har vært viktig for meg fra første dag som statsråd. Jeg kommer til å følge opp Hurdalsplattformen, også når det skjer mykje på andre fagområder. Departementet jobber kontinuerlig med dette, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre har derimot varslet at regjeringen kan måtte vente med løfter i Hurdalsplattformen. Årsaken er behovet for å satse på sikkerhet, som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Det varslet han i VG da regjeringen sparket i gang arbeidet med budsjettet for 2023.

– Kan du love at støttenivået til Den norske kirke og øvrige trossamfunn ikke vil bli salderingspost, Toppe?

– Det er altfor tidleg å si noe om konkrete poster i regjeringen sitt forslag til statsbudsjett, som blir lagt fram til høsten, svarer statsråden.

NB: Denne saken er endret etter publisering. Siste underoverskrift og avsnitt ble lagt til 31. mars 2022 klokken 10.00.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter