Nyheter

Han kritiserte Muhammed i et Facebook-innlegg. Nå risikerer han dødsstraff

DØDSSTRAFF: Mubarak Bala er en velkjent ateist som har sittet fengslet i ett år og risikerer å bli dømt til døden. KrFU og Humanistisk ungdom ber Norge legge press på Nigeria.

Den 26. april i fjor publiserte Mubarak Bala, lederen for den nigerianske humanistorganisasjonen, et innlegg på Facebook der han kritiserte profeten Muhammed.

To dager senere banket politiet på døra hjemme hos Bala i Nigeria. Det var ikke første gang han møtte uniformer.

Nå har han sittet i varetekt i et helt år uten å ha mottatt noen tiltale mot seg. Han står i fare for å bli dømt til døden – på grunn av en Facebook-melding.

– Nesten utenkelig

Humanister i Norge er svært bekymret for Bala sin situasjon i Nigeria.

Leder i Humanistisk Ungdom Øistein Sommerfeldt Lysne forteller til Vårt Land at det er nesten utenkelig at lederen for den nigerianske humanistorganisasjonen, søsterorganisasjonen til Human-Etisk Forbund, har sittet fengslet i et år.

– Han vet ennå ikke hva han skal forsvare seg mot. Det eneste han har gjort er å kritisere ideer og tro. Det er helt i strid med livssynsfrihet og ytringsfrihet, sier Lysne til Vårt Land.

HEF og Krfu

I 12 delstater i Nigeria kan blasfemi straffes med døden. Bala befinner seg i delstaten Kano.

– Han kan i verste fall bli dømt til dødsstraff, og det er helt uakseptabelt. Selv om sannsynligheten for dødsstraff er lav, ligger den fortsatt på bordet, forteller Lysne.

Høyesterett i Nigeria har avgjort at han må løslates umiddelbart, og arrestasjonen hans er i strid med grunnleggende menneskerettigheter, som den nigerianske grunnloven viser til.

Delstaten Kano vil ikke følge høyesterettsdommen.

Han kan i verste fall bli dømt til dødsstraff, og det er helt uakseptabelt.

—  Leder i Humanistisk Ungdom Øistein Sommerfeldt Lysne

– Trosfriheten bør fremmes internasjonalt

Øistein Sommerfeldt Lysne mener at internasjonalt press på autoritære regimer virker.

– For en del år siden ble Bala arrestert for å forlate islam. En av de grunnene til at han ble løslatt var oppmerksomhet og press fra det internasjonale samfunnet. Det har fungert før, og det kan fungere nå, sier han.

Lysne mener at Norge og andre land også bør legge press på de nigerianske myndigheter.

– Vi opplever veldig ofte at livssynsrett blir prioritert under andre rettigheter av myndighetene og internasjonale makthavere. Det er ikke noe verdensledere tar opp først i møte med regimer som behandler sine minoriteter på den måten, forteller han.

Trosfriheten er sjelden den første på agendaen til verdensledere.

—  Leder i Humanistisk Ungdom Øistein Sommerfeldt Lysne

Lysne understreker at den tidligere norske ambassadøren i Nigeria har gjort en stor innsats for Bala-saken, ved å ha tett kontakt med lokale myndigheter.

Førstesekretær ved den norske ambassaden i Abuja, Trygve Aurdal-Vold, opplyser til Vårt Land at ambassaden holder kontakt med støttegruppen som jobber for Balas løslatelse, samt med andre land som også følger saken.

– Vi har en jobb her hjemme

Leder i KrFU Edel-Marie Haukland støtter også kampen for Mubarak Bala.

– Det er mange konvertitter som blir bedt om å skjule troen sin hvis de blir sendt tilbake til hjemlandet sitt. Vi må også ta debatten her hjemme for å ha troverdighet når vi snakker om dette ute i verden. Vi må forstå hvor stor plass tro har i et liv, sier Haukland.

HEF og Krfu

Øistein Sommerfeldt Lysne peker på hvordan saken til afghanske Josef Moradi ble behandlet i Norge. Utlendingsdirektoratet (UDI) mente at han kunne skjule at han er ateist og leve trygt i hjemlandet. Dette var Utlendingsnemda (UNE) uenig i og innvilget asyl for Moradi i januar i år.

– Vi må erkjenne vi ikke kan legge bort det vi tror, sier han.

HEF og Krfu

– Viktig å stå sammen for trosfriheten

Begge ungdomslederne mener at det er viktig å stå sammen for trosfriheten på tvers av ulike trossamfunn og diverse organisasjoner.

– Vi kan få til mer enn det hver enkelt organisasjon kan klare alene i sin egen kamp dersom vi står sammen. Det er universelle menneskerettigheter som gjelder oss alle sammen, forteller Haukland.

Lysne kjenner ikke til at de har fått støtte fra ulike trossamfunn i Norge for Bala-saken.

– Jeg tror vi i livssynsbransjen ofte har en tendens til å fokusere på de av våre egne som blir forfulgt.

Amnesty følger også saken

Amnesty har tett kontakt med lokale menneskerettighetsorganisasjoner i Nigeria, og følger saken gjennom dem, forteller Gerald Folkvord som er politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.

Gerald Folkvord, Politisk rådgiver i 
Amnesty International i Norge Foto: Frida Marie Grande

– Lokale menneskerettighetsforkjempere er ofte helt sentrale for å få til positive endringer, men Amnesty som internasjonal organisasjon kan gi deres sak tyngde og bidra til at makthaverne må lytte til dem, sier han til Vårt Land.

Han forteller videre at Amnesty ikke har spesielt fokus på blasfemi, men de ser sakene som grovt brudd for ytringsfriheten.

---

Mubarak Bala-saken

  • Mubarak Bala er leder for Humanist Association of Nigeria.
  • Han har sittet arrestert i ett år. Han har ikke møtt noen rettslig instans ennå.
  • 12 delstater i Nord-Nigeria praktiserer Sharia-lov, der blasfemi straffes med dødsstraff. Kano, delstaten som Bela sitter arrest i, er en av disse delstatene.
  • FNs menneskerettighetseksperter har bedt Nigeria til å løslate han så snart som mulig. Det gjorde de allerede 24. juli 2020.
  • I dag er det åtte land som straffer blasfemi med dødsdom, ifølge End Blasphemy Laws Coalition.
  • Disse landene er Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Somalia, Mauritania, Saudi Arabia og Brunei.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter