Nyheter

Det startet med en ferietur for avholdende baptister. Nå er selskapet konkurs

Verdens eldste reiseselskap Thomas Cook ble startet av en baptistmisjonær som ville at arbeiderklassen skulle spare til reiser, og ikke bruke penger på alkohol.

Søndag ble det kjent at verdens eldste reiseselskap, Thomas Cook, er slått konkurs. 21.000 ansatte har mistet jobben, og tusenvis av norske passasjerer hos datterselskapet Ving, har fått avlyst sine forhåndsbestilte ferieturer.

Thomas Cook har slitt økonomisk de siste årene og så sent som i mai i år sikret selskapet seg 300 millioner pund i nødfinansiering. Søndag 22. september ble det likevel klart at britiske myndigheter ikke klarer å redde selskapet.

LES MER: Dyre bygg utfordrer menigheters syn på alkoholservering

Avholde ekskursjoner

Få er likevel klar over historien bak det tradisjonsrike og nå konkursslåtte reiseselskapet. De første reisene baptistmisjonæren Thomas Cook arrangerte var nemlig utfarter for medlemmer i avholdsbevegelsen.

Cook vokste opp i en liten by i England på starten av 1800-tallet, i en sterkt troende baptistisk familie. Allerede som tenåring reiste han rundt i regionen som misjonær, før han som 25-åring tok avholdsløftet og ble med i avholdsbevegelsen.

Avholdenhet og kristen tro gikk hånd i hånd for Cook. Og det var faktisk mens han var på vei til et kristent møte en sommerdag i 1841 at han fikk ideen om å arrangere en ekskursjon for deltagerne i avholdsbevegelsen.

– Så fantastisk det vil være hvis den nyoppfunne jernbanen kan bli til nytte for avholdsbevegelsen, skal Cook ha sagt.

Reisebøker med råd til kvinner

Dermed leide han et spesialtog som skulle kjøre 600 mennesker fra Leicester til Loughborough. Målet var et arrangement i regi avholdsbevegelsen. Turen kostet én shilling per person.

De påfølgende somrene arrangerte Cook lignende reiser til andre engelske byer. Senere fikk han i stand rundreiser i Sveits, Italia, Egypt og USA.

Cook forhandlet med reiseleverandørene og sto selv for planlegging, innlosjering og mat. Han fikk provisjon for hver billett han solgte, og hadde ansvar for å skaffe folk til reisene sine.

Cook ga også ut guidebøker til uerfarne reisende, som Cooks praktiske guide til turister i Skottland, som besvarer spørsmål som hvorvidt «det er trygt for kvinner å bli med på reiser i the Highland».

Med dette ble Cook den moderne pakketurismens far.

Selv mente Cook det var sunt for arbeiderklassen å reise. Han mente det var bedre at de sparte til ferier enn at de brukte pengene på alkohol.

Cook satte til og med opp systemer som skulle legge til rette for oppsparingen til ferieturene.

LES MER: Metoo: – Alkohol er elefanten i rommet

Businessen blir større

I 1865 åpnet Cook og hans sønn, John Mason Cook, et kontor på travle Fleet Street i London. Thomas Cook og hans kone åpnet samtidig et avholdshotell i etasjen over kontoret.

Og suksessen lot ikke vente på seg. Cook solgte hundretusenvis av billetter til verdensutstillingene i London og Paris.

Sønnen John tok over selskapet for godt i 1879, og drev det til sin død 20 år senere. På starten av 1900-tallet kastet Cook seg inn i den nye tid med «nytelsesturer i luften», også dette med stor suksess.

Selskapet ble i familien til 1928.

Det er derfor ikke baptistmisjonærens etterkommere som nå må leve med de økonomiske konsekvensene av selskapets kollaps.

Kilder: The Guardian, Christianity.com, The Telegraph

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter