Nyheter

Inviterte til lukket Høyre-seminar

Høyres programkomité ønsket i 2016 innspill om kristendemokrati og konservatismen. Da inviterte den kristne og politisk nøytrale tankesmien Skaperkraft og liberale Civita til et lukket seminar.

I 2016 inviterte tankesmiene Civita og Skaperkraft sammen til et mini-seminar om verdifellesskapet mellom kristendemokratiet og konservatismen. Seminaret var på initiativ fra Torbjørn Røe Isaksen, lederen av Høyres programkomité, som utarbeidet forslaget til partiets partiprogram.

I sitt formål har Skaperkraft at «den baserer seg på individets egenverdi og vårt felles ansvar for utvikling av et bærekraftig og inkluderende fellesskap» og at «Skaperkraft er inspirert av Bibelens grunnleggende verdier og klassisk kristen tenkning».

Til Vårt Land sier tankesmiens leder Filip Rygg at de er opptatt av at tankesmien ikke skal forbindes med noen politiske «ismer».

Les også: Guds gründere i pinsebevegelsen

Påvirkningsmulighet

– Var det riktig å arrangere et seminar sammen med Civita for Høyres programkomité?

– Hvis vi hadde hatt mulighet til slike møter med den sosialdemokratiske tankesmien Agenda og Arbeiderpartiet, så ville vi gjerne hatt det. Jeg ber Agenda om å ta initiativ til et slikt møte med oss og Arbeiderpartiet før neste stortingsvalg, sier Rygg.

– Burde dere selv gjort mer for å være politisk balanserte?

– Ja, det burde vi gjort. Men først og fremst er det er resultat av at vi er en liten tankesmie. Vi har fortsatt ikke kommet opp på det aktivitetsnivået vi ønsker, sier Rygg.

Han forteller at de er bevisste Civitas agenda, som er en fortsatt borgerlig regjering. Men han mener det var riktig av Skaperkraft å være en av initiativtakerne til seminaret med Høyre.

– Det var en unik påvirkningsmulighet for oss, sier Rygg.

Les også: Kristne må tenke mer på penger, mener Hermund Haaland.

KrFs veivalg

Svein Tuastad, valgforsker ved Universitetet i Stavanger, er av en annen oppfatning enn Rygg. Han mener at Skaperkraft med dette arrangementet avslører sin politiske tilhørighet. Spesielt siden arrangementet ikke er åpent for allmennheten.

– Før denne saken anså jeg skaperkraft som en nøytral, kristen tankesmie. Seminaret skaper et inntrykk av at de arbeider for et høyreprosjekt og en borgerlig regjering, sier Tuastad.

Valgforskeren mener at det høyst interessant, gitt den strategiprosessen som nå pågår i KrF.

– Det foregår en avgjørende kamp om KrFs sjel, og Skaperkraft har en rolle i den dragkampen. De KrF-politikerne som er skeptiske til et regjeringssamarbeid med den borgerlige regjeringen, bør stille spørsmål ved Skaperkrafts politiske nøytralitet, sier Tuastad.

Les også: Skaperkraft er engasjement og ikke egoisme

Ingen agenda

Rygg i Skaperkraft trekker fram at Vårt Lands kommentatorer er for opptatt av å plassere tankesmien på en politisk høyre-venstre-akse.

– Det er uinteressant for oss. Vi er opptatt av at kristen tematikk skal bli viktigere for politikere, uavhengig av ideologisk ståsted, sier Rygg.

– Vi har ikke en agenda om regjeringsdannelse. Tankesmien Agenda har en agenda om en regjering ledet av Arbeiderpartiet, Civita om en regjering der Høyre er sentrale. Vi ønsker bare å påvirke de forskjellige partene med vårt tankegods, sier Rygg.

Skaperkraftlederen mener at det ikke er et mål i seg selv med 100 prosent politisk balanse, spesielt når interessen er størst fra den ene siden.

– Vi opplever en voldsom interesse fra høyresiden. Vi får flere invitasjoner fra høyresiden enn venstresiden, sier Rygg.

Les også: 'KrFs tankesmie er sårt tiltrengt'

Regjeringsbytter

Han mener det i mange sammenhenger er lettere for Skaperkraft å samarbeide med Civita, enn med Agenda.

– Jeg oppfatter Agenda som tettere knyttet til ett politisk parti enn det Civita er. Derfor tror jeg også det er lettere for mange å samarbeide med Civita enn Agenda, sier Rygg.

Han understreker at kontakten med Civita også kan ha noe med hans egne relasjoner og politiske bakgrunn. Rygg er tidligere KrF-byråd i Bergen. Han påpeker derimot at Skaperkraft ønsker seg en så bred politisk profil som mulig.

– På seminarene der vi selv er arrangør og har styringen, inviterer vi så bredt som mulig, sier Rygg.

Han begrunner det med at målet til Skaperkraft er gjennomslag for sine saker, uansett regjering.

– Med fire eller åtte års mellomrom er det sannsynlig at regjeringsmakten skifter side. Vi vil at en ny regjering skal være opptatt av det vi står for. Min visjon er at vi kan påvirke begge leirene i norsk politikk, sier Rygg.

Les også: Styrker ideologiske verksted for ungdomslederne

Godt samarbeid

Kaia Storvik, leder i tankesmien Agenda, ønsker ikke å gå inn i diskusjonen om hvordan Skaperkraft jobber.

– Jeg opplever at vi har et godt samarbeid, og opplever dem som interessante og åpne. Hvordan vi jobber, eller tenker å jobbe sammen framover, finner vi ut av med hverandre. Vi trenger ikke avtale det i avisen, sier Storvik.

– Hva tenker du om at Rygg mener at det ofte er lettere å jobbe med Civita enn dere?

– Vi jobber godt og bredt med partiene i norsk politikk, plassert til sentrum-venstre, som er vårt nedslagsfelt. Jeg oppfatter ikke at vi er tett knyttet til ett parti, sier Agenda-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter