Nyheter

Mahmod tar ny utdannelse

Han kom til Norge som flyktning, og fikk opphold. Men økonomiutdannelsen fra Syria ble ikke godkjent. Nå byttes regnskap ut med barnehage.

På dekkverkstedet øst i Oslo er det travelt. Vinterhjul skal av, våren er meldt med bare veier. En drosje skos for sommerføre av Mahmod Abdulhay.

– Jeg tar de jobben jeg kan få, for jeg må tjene penger slik at kona og jeg kan få fullført utdannelsene våre. Vi får ikke støtte fra Lånekassen, slik andre studenter får.

I desember skal Mahmod Abdulhay være ferdig med omskoleringen, da er han klar for fast jobb i barnehage. Kona skal bli lektor i språkfag.

LES OGSÅ: Innvandrer til fattigdom – frykter ny underklasse

Kvalifisert

Syreren har brukt åtte år på ferden. Han kom til Norge og søkte asyl i 2010, fikk opphold og ble bosatt i 2013 i Modum kommune.

– Jeg har en bachelorgrad i økonomifag og jobbet mange år med regnskap i Syria før jeg flyktet. Men utdannelsen min ble ikke godkjent her i Norge, og jeg fikk ikke fast jobb som regnskapsmedarbeider, selv om jeg tok et timåneders kurs for å kvalifisere meg ytterligere.

Barnehage

Abdulhay søkte 200 ledige jobber før han fikk et kortere opphold i en regnskapsavdeling. Da konkluderte syreren med at han måtte velge en helt annen karriere om han skulle lykkes på arbeidsmarkedet i Norge.

– Jeg valgte barnehagen. Å bli pedagog for å kunne jobbe med barn vil motivere meg til å gå jobb om ett år, fem år eller ti år, sier han som kombinerer studiene med å være ringevikar i oslobarnehager.

– Her må jeg være fleksibel, for arbeidsgivere kan spørre om jeg kan komme i morgen, eller om to timer.

– Men jeg stiller alltid opp, for praksis er verdifullt.

LES OGSÅ: Røe Isaksen: Vil stramme familiegjenforening

Frivillig

Mahmod Abdulhay lærte etter kort tid i Norge at frivillig arbeid er viktig. Gjennom å være frivillig i lag, foreninger eller organisasjoner lærer man språk og kultur, noe man må lære raskt som ny i landet, understreker han.

– Da jeg flyttet fra Modum til Oslo for å studere, ble jeg frivillig på en frivillighetssentral. Her kjørte jeg blant annet eldre på turer.

– Hvorfor frivillig?

– Jeg vil gi noe tilbake til samfunnet som tok i mot meg, og så vil jeg lære norsk best mulig, sier han som i dag bruker mye tid på Caritas Ressurssenter i Oslo.

Her hjelper han nyankomne arbeidsinnvandrere og flyktninger som skal få fotfeste i Norge.

– Og så er jeg blodgiver, smiler Mahmod Abdulhay og strammer den siste mutteren på bakhjulet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter