Nyheter

Katolsk lege: – Foreldre må vaksinere barna sine

Nylig gav Vatikanet ut oppdaterte retningslinjer for vaksiner som er dyrket på humane celler. – En viktig, men ukjent tematikk i Norge, sier katolsk overlege.

Bilde 1 av 2

– Få nordmenn er klar over at enkelte vaksiner er dyrket frem av cellelinjer fra ­aborterte ­fostre. Heller ikke jeg visste det, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller, overlege ved ­Barne- og ungdomsklinikken ved Akershus Universitetssykehus — og selv katolikk.

I Vatikanet derimot har temaet vært på dagsorden flere ganger, blant annet i 2008. Da publiserte Troslærekongreasjonen Dignitas personae, et dokument som gir moralsk veiledning til katolikker om moderne bioteknologi. Den gang het det at «alle har en plikt til å uttrykke sin misnøye» med vaksiner dyrket frem av cellelinjer fra fostre, samt «be helsevesenet gjøre andre typer vaksiner tilgjengelige».

– Kan benyttes

Nå berøres spørsmålet også i Den katolske kirkes oppdaterte og utvidede retningslinjer om bioetiske spørsmål. Retningslinjene, som er utarbeidet av Pontifical Academy for Life, er først og fremst myntet på forskere. De bes om å nekte å bruke «slikt materiale». Foreldrenes dilemma tas ikke opp i rapporten, påpeker Catholic News Service, som omtalte saken forrige måned.

Kirkens syn er likevel at foreldre kan gi barna sine denne type vaksiner for å forhindre at sykdommer sprer seg, uttaler professor Antonio Spagnolo, en av ekspertene bak rapporten, til avisen. Han viser til et tidligere dokument fra Vatican Academy hvor det konkluderes med at ­slike vaksiner kan benyttes dersom det ikke finnes noe alternativ.

LES OGSÅ: Drar utenlands for «etiske» vaksiner

– Etterlys alternativer

Overlege Vegard Bruun Bratholm Wyller støtter uttalelsene som er kommet fra sentralt, katolsk hold.

– Foreldre må vaksinere sine barn. Det har de en moralsk forpliktelse til å gjøre. Som lege ser jeg med bekymring på at vaksinedekningsgraden synker. Det vil føre til at barn blir syke og i verste fall dør, sier han.

Vaksiner som er basert på et fosters cellelinje er imidlertid ikke uproblematisk, men det er myndighetene som har hovedansvaret for å finne alternativer, påpeker han.

– Det viktigste er at man fremover sørger for å utvikle nye vaksiner på andre måter, sier Wyller.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter