Nyheter

Erklærer seier i ‘julekrigen’

En av de ivrigste forkjemperne for å si «Christmas» fremfor «Holiday», mener Donald Trumps inntreden som president sikrer seieren.

– De fleste virksomheter kuttet ut tullet og «Merry Christmas» ble en vanlig hilsen igjen, skriver programlederen Bill O'Reilly.

Journalisten viser til at programmet hans på Fox News, The O'Reilly Factor, for ti år siden begynte å «sette søkelyset på bedrifter som nektet å bruke ordene ‘Merry Christmas’». Diskusjonen om det skal hete «Merry Christmas» eller «Happy Holiday» har blitt en årviss tradisjon i USA, kjent som «The War on Christmas».

LES MER: Irritable bilister er menighetenes største bekymring på julaften

«Naughty or nice»

Organisasjonen American Family Association (AFA), som ble stiftet av en metodistpastor i 1977, har vært premissleverandør for debatten gjennom sine lister over «slemme» og «snille» virksomheter. Formuleringen er hentet fra sangen «Santa Claus is coming to town», der det heter at nissen vet om du har vært «naughty or nice». Kjøpesenterkjeden Walmart er blant dem som har kommet seg inn på «nice»-listen i år.

Folk oppfordres til å boikotte de «slemme» butikkene og handle hos de «snille», noe som ifølge rapportene har hatt effekt. I 2011 ble det meldt at man stadig oftere kunne høre betjeningen ønske kunder «Merry Christmas» snarere enn «Happy Holiday». Det dukket dessuten opp flere tilfeller av at «festtre» ble til «juletre»

LES MER: Humanetikere klager – muslimer får skylden

Røde kopper uten julemotiv

Starten på «julekrigen» kan dateres til 2005, da journalisten og programlederen John Gibson ga ut boka The War on Christmas: How the Liberal Plot To Ban the Sacred Christian Holiday Is Worse Than You Thought. Siden den gang har debatten kommet sikrere enn de fleste andre adventstradisjoner.

I fjor var det kaffekjeden Starbucks blant dem som fikk mest oppmerksomhet. Mange kunder forventet at julekoppene derfra skulle ha julemotiv, og derfor ble det bråk da koppene rett og slett bare var røde.

«De har fjernet julen fra ­koppen fordi de hater Jesus!» raste sinte kaffedrikkere. Mannen som da fortsatt kjempet for å bli republikanernes presidentkandidat og som få levnet sjansen til å bli verdens mektigste, slo allerede da fast: «Hvis jeg blir president, kommer vi alle til å si 'Merry Christmas' igjen.» Og om butikkers bruk av begrepet: «Det vil bli politisk ukorrekt å ikke bruke det.»

LES MER: Trenger ikke tillatelse for å gå rundt juletreet

– Trump er på saken

Under et møte under sin «Thank you tour» nylig, gjentok han budskapet:

– God jul, alle sammen! God jul! sa Trump til jubel fra de fremmøtte.

– Vi skal begynne å si «god jul» igjen, fastslo han.

Fox-programleder Bill O'Reilly mener «julekrigen» i all hovedsak er vunnet av dem som ønsker å kalle høytiden for «jul» og at de siste bedriftene snart vil komme etter – «fordi Donald Trump er på saken».

LES MER: 1 av 4 leser juleevangeliet hjemme

– Politikk, ikke religion

Den påtroppende presidenten høster imidlertid kritikk for sitt engasjement i den årlige striden om hva man skal kalle årets siste uker. Spaltist Petula Dvorak i The Washington Post kritiserer både Trump og hans republikanske kollega Sarah Palin for å slå politisk mynt på det som mange oppfatter som en debatt om kristendommens posisjon i USA.

– Det er ikke og har aldri vært en krig om det vi tenker på som jul, skriver hun og viser til at selv dypt religiøse amerikanere ikke blir støtt av å bli ønsket «Happy Holidays» eller «Seasons Greetings» på denne tiden av året.

– Dette handler ikke om religion. Det handler om politikk. Igjen, mener Dvorak.

LES MER: Ingen julekrig på norske kjøpesentre

LES OGSÅ: En av tre vil stramme inn overfor innvandrere

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter