Nyheter

Sammenlikner Frans med Obama

– Begge ønsker reformer, men blir stoppet av konservative krefter, mener katolsk analytiker.

I snart tre uker har om lag 300 delegater på et toppmøte i Vatikanet diskutert hvordan Den katolske kirke skal forholde seg til familiespørsmål, ekteskap, skilsmisse og homofili.

I fjor ble det holdt et forberedende bispemøte. Der ble det vedtatt et «balansert dokument» etter to uker med debatt om sex og samliv. Rapporten hadde flere formuleringer som ble tolket i retning av en oppmyking både i synet på homofili, skilte par, ugifte mødre, samboerskap og gjengifte.

Blokkert av konservative

Lørdag skal synoden stemme over sluttdokumentet som skal overleveres til pave Frans. Han står så fritt til å ta biskopenes anbefalinger til følge.

Forventningene har vært store: Pave Frans har tatt til orde for at kirken skulle ha en mer «barmhjertig» holdning til skilte, homofile, alenemødre og gjengiftede.

– Obama lovde endring, men kongressen lot ham ikke levere. Hvis det ikke kommer noe ut av denne synoden, tror jeg folket vil frita Frans og legge skylden på biskopene, sier jesuittprest Thomas J. Reese, senioranalytiker i den amerikanske avisen National Catholic Reporter, ifølge Washington Post.

Ingrid Rosendorf Joys, samfunnskontakt i Oslo katolske bispedømme, har fulgt familiesynoden i Vatikanet siden onsdag. Hun ser likhetene mellom de to lederne.

– Begge to er ganske visjonære og tror på endring. Det er helt åpenbart at det er krefter i administrasjonen i Vatikanet som er uenige i den veien paven ønsker å gå, sier hun.

LES OGSÅ: – Vi katolikker må selv ta ansvar for medlemsrotet

Åpnere språk

Det viktigste som kommer ut av familiesynoden er at kirken har likevel beveget seg i språkbruken, mener Joys.

– Fra talerstolen ble det sagt at denne synoden vil forandre kirken til å bli en kirke med åpne dører som tar imot og omfavner mennesker der de er. Jeg tolker det som selvkritikk, det innrømmes at det å holde seg så stramt til læren og holde den så høyt, har stengt folk ute, sier Joys.

Hun beskriver stemningen i Vatikanet som veldig god og forløsende.

– Det virker på meg som om det er en god tone blant synodedeltakerne. De virker oppglødde og har et ønske om å lære av hverandres kultur og erfaring.

LES OGSÅ: – Hun svekker likestillingen

– Djevelsk røyk

Ikke alt har gått gemyttlig for seg. Erkebiskopen fra Astana i Kasakhstan, Tomash Peta, skriver at han kan kjenne lukten av djevelsk røyk i forslagene om å gi nattverd til gjengifte, anerkjenne positive sider ved samboerskap og normalisere homofili.

– Noen av delegatene har ikke forstått appellen fra pave Frans om en åpen diskusjon, og har frontet ideer som motsier kirkens 2.000 år lange historie som har rot i Guds evige ord, sa han i starten av synoden, ifølge Voice of the Family.

Tidligere denne uken måtte Vatikanet rykke ut og avkrefte ryktene om at pave Frans hadde fått hjernesvulst.

– Det var en måte å underminere pavens myndighet på et tidspunkt der han har store oppmerksomhet rettet mot seg, både fra kirken og utenfra, sier en talsmann for paven.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– En smerte kirken må ta opp

– Finnes det likheter mellom homofilidebatten som er i Den norske kirke og debatten om nattverd til gjengifte i Den katolske kirke, Ingrid Rosendorf Joys?

– Selv om det er noe ulikt tema og vekting, ligger det samme ønsket om å være fullverdige medlemmer i bunn. Det å være utestengt, enten ved ikke å få gifte seg som homofil, eller ikke få gå til nattverd som gjengift, er en smerte som kirken må ta opp, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter