Nyheter

Se det i øynene

Monika Kørra våget det mange vegrer seg for – å møte forbryteren.

«Den måten du har håndtert dette på, er svært uvanlig». Ordene kom fra den svenske kriminologen Leif G. W. Persson på NRK-programmet Skavlan fredag. Han hadde sittet og hørt Monika Kørra fortelle. «Dette vitner om en veldig styrke hos deg, men det er ikke vanlig å håndtere slike hendelser på den måten», fortsatte han.

Løpstalent

Kørra var løpstalent og dro til USA for å studere som 18-åring. Etter en studentfest ble hun kidnappet og voldtatt av flere menn. Nå, seks år etter, har hun skrevet bok. Det er mye som er imponerende med Monika Kørra og hvordan hun har taklet det som skjedde. Hun dro tilbake til USA for å være med på alle tre rettssakene et år etterpå. Kørra beskriver at hun var nervøs, særlig for å se de tre igjen. Hun visste ikke hvordan hun ville reagere. Det hører med til historien at de ble dømt til fengsel, én til 25 år, de to andre på livstid.

Kontrollen

I programmet sa hun at det var en god følelse å se dem, at hun kjente at hun fikk tilbake den kontrollen de hadde tatt fra henne den natten. Og det er også hennes budskap i boka: Du kan gjenopprette det som er blitt tatt fra deg. Livet ditt kan bli bedre enn noen gang. Det er sterke budskap.

Det er ikke uvanlig at personer utsatt for grove overgrep og forbrytelser ikke ønsker å møte personen som gjorde dette mot dem. Dette må være hver enkelts avgjørelse. Det er ikke sikkert at virkningen blir så god som for Kørra. Men det er noe i dette som river og gjør det fristende å tenke at det ligger noe her.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ansikt

Noe av den samme tanken ligger til grunn for konfliktrådene, som igjen bygger på tankene om «restorative justice». Også der handler det om å møtes ansikt til ansikt. At det kan gjøre noe med begge parter og hvordan de kan leve sine liv. Monika Kørra har gått så langt som å besøke i fengselet den av mennene som fikk 25 års fengsel. Hun hadde behov for å spørre mer om hvorfor han gjorde det. Hva som hadde gått galt i hans liv. Hun ønsker at han skal ha forandret seg til den dagen han slipper ut.

Jeg tror Monika Kørra kan inspirere flere til å våge – og vinne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter