Nyheter

Høyre nærmer seg egg-ja

Høyres landsmøte får nå en klar flertallsanbefaling om å vedta ja til eggdonasjon.

Før landsmøtet på Gardermoen åpner er innstillingen fra redaksjonskomiteen for partiprogrammet klar. Der åpner et klart flertall for å få inn et punkt om ja til eggdonasjon.

Et mindretall – blant annet statsråd Frank Bakke-Jenssen og stortingsrepresentant Frank Jenssen har tatt dissens. De ønsker ikke at tematikken omtales.

Thriller-avstemning

Dermed går det mot en thriller i avstemningen som ventes utpå fredagsettermiddagen. De siste ukene og dagene har trykket fra eggdonasjonstilhengerne økt. Åtte fylkeslag har ønsket å åpne for eggdonasjon.

Og blant kjente stortingsrepresentanter var Arve Kambe sist ut – gjennom egen facebook-profil – til å anbefale ja til eggdonasjon.

LES OGSÅ: Erna: KrF avhengig av Frp

Mellomvei?

Mindretallet i redaksjonskomiteen for partiprogrammet ønsker å løfte ut hele tematikken. Den løsningen signaliserte også Torbjørn Røe Isaksen, leder for programarbeidet, onsdag kveld. Overfor NRK Dagsrevyen anså han det som en mulighet å bruke mer tid på saken, utover helgens landsmøte.

Men nå ønsker altså redaksjonskomiteen en avgjørelse i selve landsmøtesalen. Hverken helseminister Bent Høie eller statsminister Erna Solberg har hittil gitt noen føringer foran landsmøtebehandlingen. Det antas at Høie – som er motstander – vil måtte omtale saken når han innleder til debatt om helsedelen av programmet sent fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Erna kan på mange vis fortsette som statsminister

Der KrF ser rødt

Statsminister Solberg sa dette i intervju med Vårt Land torsdag:

– Jeg kommer ikke til å flagge noe syn. Men jeg synes det her finnes dilemmaer koblet til mor og morsrollen. For hvem er mor i slike saker?

Hvordan Høyre nå lander, får ventelig betydning også for fremleggelsen av regjeringens stortingsmelding om bioteknologi. Den må legges frem fredag før påske om den skal behandles i vår.

Dersom regjeringen forsyner den med en anbefaling også fra Høyre om ja til eggdonasjon, vil KrF se rødt. KrF-leder Knut Arild Hareide har flere ganger gjennom Vårt Land advart det konservative samarbeidspartiet Høyre om å liberalisere standpunktet. Innad i KrF er dette et testpunkt for videre samarbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter