Nyheter

Widvey: Nei til reservasjonsrett

Kulturminister Thorhild Widvey regner med at en liturgi for vigsel av likekjønnede «vil gjelde for alle prestene» i Den norske kirke.

Til Vårt Land sier statsråden at hun synes det er positivt at Den norske kirke snart vil ha klar en liturgi for å vie homofile.

– Jeg regner så med at det er en liturgi som vil gjelde for alle prestene. Å starte en reservasjonsdebatt nå, er jeg ikke tilhenger av. Det er en dårlig løsning. Nå må man klare å komme seg videre, sier statsråden med ansvar for kirkesaker.

Klart flertall for liturgi

Vårt Lands opptelling viser at det er klart flertall i det nye Kirkemøtet for å innføre en vigselsliturgi for likekjønnede par. Først når det finnes en slik liturgi, vil prester i Den norske kirke kunne utføre juridisk gyldige vielser av personer av samme kjønn. Et endelig vedtak vil trolig bli gjort januar 2017 eller januar 2018.

Prester og forkjempere for ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne, har krevd at prester må kunne reservere seg mot å vie homofile. Kulturminister Widvey sier ikke uten videre ja til det. Det gjør derimot Presteforeningen (PF), den største fagforeningen for teologer i Den norske kirke.

– Vi vil forsvare presters rett til å reservere seg mot å vie homofile og lesbiske par, fastslår PF-leder Martin Enstad.

LES OGSÅ: Kirkerådet: Prester skal ikke tvinges til å vie homofile

Har medhold i loven

– Ekteskapsloven gir prester en slik reservasjonsrett allerede i dag. Jeg kan ikke se at noen har foreslått at ekteskapsloven skal endres på det punktet, sier Martin Enstad til Vårt Land.

Han viser til paragraf 13: «En kirkelig vigsler kan også nekte å foreta vigsel dersom en av brudefolkene er skilt og den tidligere ektefellen lever, eller dersom brudefolkene er av samme kjønn.»

Thorhild Widvey sier imidlertid at hun regner med at Den norske kirke nå får en liturgi som «vil gjelde for alle prestene».

– Er du overrasket over Widweys uttalelser, Enstad?

– Ingen kommentar. Jeg vil ikke gå i polemikk med henne, svarer lederen i prestenes største fagforening.

– Hvor mange prester i Den norske kirke tror du ønsker å reservere seg mot å vie likekjønnede?

– Det vet jeg virkelig ikke. Men jeg tror uansett at det ikke blir et problem å skaffe nok prester til at homofile og lesbiske kan bli viet, svarer Martin Enstad.

LES OGSÅ: Går mest i kirken – stemte nei

– En selvfølge å følge samvittigheten

Nestleder i Kirkerådet, styremedlem i Åpen folkekirke og gjenvalgt representant i Kirkemøtet, Kristin Gunleiksrud Raaum, sa før helgen til Dagen at hennes organisasjon er tilhenger av reservasjonsrett.

– Det har ligget som et premiss hele tiden i Åpen Folkekirkes arbeid. Vi har programfestet at det skal bli en bedre kultur for å leve med uenighet i Den norske kirke. Det er en selvfølge at prester skal kunne følge sin samvittighet i denne saken, sa hun.

– På samme måte som prester ikke trenger å vie fraskilte eller innsette kvinnelige prester, skal de heller ikke tvinges til å vie homofile, sier hun.

LES OGSÅ: – Reservasjonsrett mot homovigsel bør være spikeren i kista for vigselsretten

– Det kan komme endringer

Kulturminister Widvey peker på at det «forekommer jo at prester ikke ville vie fraskilte».

– Det som er viktig er at de homofile får muligheten dersom man ønsker å inngå ekteskap. Vi kan ikke risikere at noen ikke får giftet seg i et prestegjeld fordi prestene reserverer seg, sier Widvey til Vårt Land.

Spørsmålet om Den norsk kirke og de andre tros- og livssynssamfunnenes vigselsrett skal sannsynligvis opp på dagsorden når Høyre skal spikre nytt partiprogram. I inneværende periode står Høyre for å opprettholde dagens ordning.

– Men det kan komme til å bli endringer, sier Widvey.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter