Nyheter

– Reservasjonsrett er spikeren i kista for vigselsretten

Dersom prester i Den norske kirke kan slippe å vie homofile, bør den miste retten til å vie, mener Guri Melby i Venstre.

Begge fløyene i kirkevalget ønsker at prester av samvittighetsgrunner skal få reservere seg fra å vie homofile når en ny liturgi blir vedtatt.

– Jeg lurer på om alle som gikk og stemte ved kirkevalget og på Åpen folkekirke visste at de også ville at prester kunne nekte å vie homofile, sier Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre og medlem av det regjeringsoppnevnte religions- og livssynspolitiske utvalget som ble ledet av Sturla Stålsett.

Vil at bare det offentlige skal vie

I dag har staten delegert bort den sivilrettslige biten av ekteskap til trossamfunn med vigselsrett. Melby mener at en reservasjonsrett for prester bør «være siste spiker i kista» for denne rettigheten.

– Sannsynligvis vil alle greie å finne noen som kan vie dem. Men dette viderefører offentlig en offentlig godkjent diskriminering i trosfrihetens navn. Den beste løsningen er å trekke vigselsretten tilbake, sier hun.

LES OGSÅ: Ottosen tror folk melder seg ut av kirken i frustrasjon

Venstre har programfestet at kun det offentlige skal ha vigselsrett. Det samme mente flertallet Stålsett-utvalget i rapporten fra 2013.

– Nå har Den norske kirke beveget seg i en liberal retning og er kommet lenger enn de fleste andre trossamfunn. Hvorfor bruker du denne saken til å fronte borgerlig vigsel?

– Vi vet ikke hvilke praktiske konsekvenser en slik reservasjonsrett kan få. Denne diskusjonen aktualiserer en debatt om vigselsretten, sier hun.

– Løser ikke problemet

Leder i Åpen folkekirke, som «vant» kirkevalget, Sturla Stålsett, mener at Melbys bruk av reservasjonsretten som brekkstang for å frata trossamfunnene vigselsretten ikke har politisk tyngde.

– At en viktig endring i kirkens praksis tar hensyn til de ulike synene og samvittigheten til prestene, er jo nettopp en ordning som må passe med et liberalt standpunkt. Og så lenge de likekjønnede som ønsker å gifte seg i kirken får anledning til det, bør ikke dette være et problem, sier Stålsett.

LES OGSÅ: Kirkerådet: Prester skal ikke tvinges til å vie homofile

Han understreker at reservasjonsretten uansett vil gjelde for de enkelte tros- og livssynssamfunns velsignelsesseremonier. Å frata Den norske kirke vigselsretten løser ikke problemet, påpeker han.

– Knytter viktig hendelse til tro

I Stålsett-utvalget, som han ledet var han i mindretall i spørsmålet om vigselsretten.

– Hvorfor er det så viktig at trossamfunnene får beholde vigselsretten?

– Fordi det er en god løsning at en så viktig hendelse i et menneskes liv har en ramme som knytter det til vedkommendes trosoverbevisning, sier Stålsett.

LES OGSÅ: Ferskinger skal bestemme kirkens framtid

Han framhever også trossamfunnenes plikt til å gjøre dem som vies klar over hvilke rettigheter og plikter som følger med når det for eksempel gjelder rett til skilsmisse, arverett og kvinners stilling.

– Kan ikke tvinge debatten gjennom

Han er ikke enig i at vigselsretten i dag er statlig godkjent diskriminering.

– Vi i Åpen folkekirke mener en debatt om fortolkningen av ekteskapet må tas innad i tros- og livssynssamfunnene. Myndighetene kan ikke tvinge den debatten gjennom ved makt. Dette er et godt eksempel på balansen mellom trossamfunnenes selvbestemmelse og myndighetenes maktbruk, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter