Nyheter

Vurderer ikke sine egne

Vårt Land har valgt å ikke vurdere egne redaktører og journalister på listen over de mektigste.

I arbeidet med Vårt Lands maktprosjekt har navnene på flere av de ansatte i eget mediehus dukket opp i bakgrunnsintervjuer med kilder. Flere har nevnt og begrunnet navn som redaktørene Johannes Morken, Berit Aalborg, Alf Kjetil Walgermo, Trygve W. Jordheim, Olav Egil Aune og Erling Rimehaug – og sjefredaktør Åshild Mathisen. Også Jan Arild Holbek, journalist på tro- og kirkestoff gjennom 40 år og del av maktprosjektets arbeidsgruppe, har blitt nevnt av mange.

Ingen av disse er likevel havnet på den endelige listen. Sjefredaktør Mathisen tok tidlig en avgjørelse om at egne ansatte ikke skulle vurderes i Maktkartet:

– Samme hvor god metodikk man har, er det svært krevende å granske seg selv. Derfor er det ryddigst å holde ansatte i Vårt Land utenfor kartleggingen, begrunner Mathisen.

LES OGSÅ: – Religiøs makt må kartlegges

Feigt? Hun viser også til at deler av intervjuene tatt i overgangen mellom ny og gammel ledelse i Vårt Land. Det ble derfor vanskelig å vurdere som en del av resultatene.

– Andre aviser, som Fredriksstad Blad og Asker og Bærums Budstikke, har valgt å plassere egne ansatte på sine maktlister. Er det ikke feigt å la være å vurdere seg selv?

– Vi kan og vi skal la oss vurdere, og det tenker vi å få gjort, men da av noen andre enn oss selv. Da blir det også mer uhildet. På denne måten står vi heller ikke i fare for å overdrive vår egen betydning, en anklage som kunne blitt stående i veien for det gode arbeidet som er gjort med oversikten, sier Mathisen.

LES OGSÅ: – Derfor lager Vårt Land maktkartet

Andre medier med. Flere representanter fra andre mediehus har havnet på den endelige listen, der topplasseringene slippes neste uke. Mathisen ser ikke det som noe problem.

– Vi forsøker ikke å underslå det faktum at også Vårt Land, som landets største kristne dagsavis, har makt og innflytelse. Vi kommer til å gi god plass til en analyse av mediemakt en på tro- og livssynsfeltet i løpet av publiseringsperioden, men vi har altså bestemt at dette ikke blir en del av den store oversikten.

Hun viser til at mange av kildene i maktprosjektet har pekt på Vårt Land som institusjon, fremfor enkeltpersoner, som en maktfaktor i seg selv. Det gjør det også mer naturlig å vurdere makt i kraft av Vårt Land som institusjon, fremfor tilknyttede enkeltpersoner. En slik vurdering er også ryddigst å la andre stemmer gjøre utenfra, mener Mathisen.

Se maktkartet her (puubliseres lørdag 1. oktober)

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter