Nyheter

– Vis alvor, gi erstatning

Han har sett løfter og unnskyldninger før. Nå ber Elias Akselsen norske myndigheter å vise alvor – og opprette en erstatningsordning.

I går la Knut Wollebæk fram rapporten der man har sett på norsk politikk mot taterne og romanifolket fra 1850 og frem til i dag. Den kjente visesangeren og tradisjonsformidleren Elias Akselsen som selv er av taterslekt, var hyret til å synge på lanseringen i går. Men etterpå ristet han på hodet:

– Det er så mange løfter og unnskyldninger. Jeg har hørt dette mange ganger før. Men det blir aldri noe som varer, sier Akselsen til Vårt Land.

LES OGSÅ: – 20.000 er ikke nok for et ødelagt liv

Politisk svartmaling

Akselsen ønsker seg en erstatningsordning à la jødeoppgjøret. Stortinget bevilget i 1998 et stort beløp til jødene i Norge for å rette opp de tap de led i forbindelse med 2. verdenskrig.

Akselsen mener at det også for taterne må til mer enn bare ord:

– De som hadde trengt å ha høre selve unnskyldningen, er i dag døde. Derfor blir disse unnskyldningene og løftene først og fremst politikk, der man kan holde seminarer og kan heve flerfoldige tusener i møtehonorarer ved å svartmale situasjonen for taterne, sier Akselsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES OGSÅ:

Bygdefolket hjalp

– Hva legger du i det?

– Det var først og fremst dem med makt som sto for overgrepene. Jeg reiste med foreldrene og besteforeldrene mine, og har gode minner av hyggelige mennesker fra den tiden. Og jeg pleier å si at uten bygdefolkets småkår så hadde ikke tatere overlevd. For det var slike som prest, lensmann og barnevern som var farlige, sier han.

LES OGSÅ: Beklager overgrep mot taterne

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter