Nyheter

Ber om rettferdige erstatninger

Variasjoner i erstatning til tatere/romanifolk må utjevnes,anbefaler tater/romaniutvalget.

Utvalgsmedlem og representanter fra folkegruppen mener de har fått for lite. Fra flere hold ble spørsmålet om oppreisning og erstatning tatt opp.

– 20.000 for et ødelagt liv er ikke godt nok, sa utvalgsmedlem Johanne Bergkvist.

– Unnskyldninger har en verdi, men det har vært et manglende oppgjør i praksis. For mange har det opplevdes som et spill, når det ikke virker inn på livet deres i praksis, sa Bergkvist, som var tydelig preget av anledningen.

LES OGSÅ: – De hadde en dødelighet uten sidestykke

«Skammelig»

Flere representanter for tater/romanifolket fortalte sine historier under overleveringen av utredningen til kommunal- og moderneriseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Slik sa én det:

– Du kan få mobbeerstatning på 20.000, men den erstatter ikke tapt skolegang. For tapt skolegang kan du få 60.000. Det er skammelig.

LES OGSÅ: – Unnskyld!

Fjerne ulikheter

Mandag ble hovedkonklusjonene og anbefalingene til det regjeringsoppnevnte tater/romanifolk-utvalget lagt fram i universitetsaulaen i Oslo.

Utvalgsleder Vollebæk viste til statlige og kommunale erstatningsordninger, blant annet for dem som ble mobbet i skolen, som oppholdt seg på Svanviken og dem som ble tvangssterilisert.

– Mange vi har vært i kontakt med mener disse ikke er rettferdige. De statlige erstatningene er lave, og de kommunale ordningene varierer fra kommune til kommune. Utvalget forstår frustrasjonen og mener staten har ansvar for å sørge for at disse ulikhetene fjernes, sa Vollebæk i sin tale.

Økende kritikk

En undersøkelse fra Kommunenes Sentralorganisasjon – KS i 2010 om de kommunale oppreisningsordningene viste at det var store kommunale forskjeller i oppreisning til tidligere barnevernsbarn – i denne gruppen er det mange tatere/romanifolk.

Siden 2010 har det fra flere hold vært reist kritikk mot denne forskjellsbehandlingen:

• Edvard Befring, som ledet Befring-utvalget; om omsorgssvikt og overgrep i barnevernsinstitusjoner, kalte i 2010 de kommunale forskjellene i oppreisningsordninger for «et nytt overgrep».

• Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, foreslo i fjor å opprette et felles nasjonalt regelverk som alle kommuner må følge. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) svarte at det ikke foreligger slike planer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Felles regler

Nå krever Vollebæk-utvalget endringer:

– Staten hadde det overordnede ansvaret for tilsyn med barnehjemmene, både Misjonens (Norsk misjon blant hjemløse, red. anm.) og andre offentlige og private barnehjem, der barna av tatere/romanifolk var plassert. I likhet med kommunene, må staten derfor se på hvordan man kan sikre samordning og likebehandling, skriver utvalget i rapporten som ble overlevert til kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mandag.

Utvalget mener staten også har et særlig ansvar for å se til at barn som ble tatt uten vedtak, ikke avvises på grunn av denne forsømmelsen fra myndighetenes side når de i ettertid søker om erstatning.

– Det er et offentlig ansvar å sikre tilstrekkelig rådgivning og veiledning til tatere/romanifolk som ønsker å søke kommunale og/eller statlige vederlagsordninger.

Kollektiv oppreisning

Vollebæk-utvalget mener at Romanifolkets/taternes kulturfond kan være et viktig bidrag til å styrke folkegruppens kultur og språk i Norge.

– Det er derfor viktig at forvaltningen av ordningen har bred tillit blant tatere/romanifolk. Fondet er ment å være en kollektiv oppreisning for tidligere tiders urett.

Følger lover og regler

Utvalget presiserer videre to forhold knyttet til erstatninger:

• Myndighetene må påse at utøvelsen av minoritetspolitikken ikke er konfliktskapende, og at økonomiske ordninger er organisert slik at de ikke bidrar til å øke spenninger mellom personer og grupper i tater-/romanibefolkningen.

• Der myndighetene har etablert kollektive ordninger, har de et ansvar for å se til at de som forvalter offentlige midler på fellesskapets vegne, følger lover og regler om åpenhet og innsyn slik at driften inngir den nødvendige tillit.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter