Nyheter

Ville suspendere prest – får støtte

Soknepresten som ville ta sin bedragerimistenkte kapellan ut av stillingen bakkes opp av eksperter og kirkeledere.

Vårt Land skrev tirsdag om kapellanen i St. Svithun katolske menighet som er tiltalt for å ha underslått 645.000 kroner fra menighetens kollekter. Den katolske kirke lar likevel presten forbli i prestetjeneste.

– Dersom jeg var leder i den katolske kirken det gjelder mener jeg suspensjon hadde vært helt opplagt. Han er tiltalt, ikke dømt. Men en tiltale er alvorlig nok, mener førstelektor i personalledelse ved Høyskolen Kristiania, Elin Ørjasæter.

LES OGSÅ: Prest tiltalt for underslag

Uenige innad i kirken

Hun utdyper at det ville vært helt utenkelig at en økonomisjef i en norsk kommune eller bedrift fortsetter med de samme arbeidsoppgavene når det er tatt ut tiltale for økonomisk utroskap.

Daværende sokneprest i St. Svithun menighet, Sigurd Markussen, tok kapellanen ut av tjeneste da det først ble fattet mistanke. Dette ble overstyrt fra høyeste hold av biskop Bernt Eidsvig, som «gjeninnsatte» den nå tiltalte kapellanen kort tid etter. Presten ble imidlertid flyttet til en annen menighet på Østlandet, noe mediekontakt i den katolske kirke, Sindre Jacob Bostad, avviser har noe med saken å gjøre.

– Det er et faktum at de to overordnede i saken ikke er enige. Her kan det ligge mange ting som vi ikke kjenner til. Men uansett må mannen suspenderes eller omplasseres til en stilling der han ikke er i nærheten av så mye som en femkrone, inntil saken er avklart, understreker Ørjasæter.

Førstelektor i personalledelse ved Høyskolen Kristiania, Elin Ørjasæter, mener det er ingen tvil om at den tiltalte katolske presten bør suspenderes.
Førstelektor i personalledelse ved Høyskolen Kristiania, Elin Ørjasæter, mener det er ingen tvil om at den tiltalte katolske presten bør suspenderes. Frida Marie Grande

LES MER: – Må stole på kirkens ledelse 

Trenger ikke være tillitsbrudd

Den polsktalende kapellanen har også vært involvert i en tollsak, der menigheten importerte kirkeinteriør for nesten to millioner uten å betale moms. Det er dessuten avdekket at det i flere år ble tatt opp en egen «polsk kollekt» som ble holdt utenfor alle regnskap, og ble satt rett inn på den polsktalende prestens egne konto.

– Hva var forventningen hos de polakkene som ga kollekt? Brukte presten pengene på et hemmelig luksusliv eller til menighetens beste, for eksempel de polske? Det er veldig mye vi ikke vet her, kommenterer Ørjasæter.

Hun mener det «ikke er opplagt at norsk lov og katolsk praksis alltid er sammenfallende».

– Et lovbrudd trenger ikke nødvendigvis være et tillitsbrudd, konstaterer førstelektoren.

LES MER: Paven gikk til psykoanalyse

Kirken lurer seg selv

Det er ikke første gang et norsk kirkesamfunn rammes av underslag. Et lignende beløp ble underslått av daværende sokneprest i Oddernes menighet i Kristiansand i 1998.

På det tidspunktet var fakultetsdirektør ved Universitetet i Agder, Jan Oddvar Skisland, menighetsrådsleder i Oddernes. Han forteller om en vanskelig prosess.

– Da det ble fattet mistanke hadde vi en runde på om det ville ødelegge for kirken å ta saken videre. Vi ble enige om at dette ikke skulle holdes hemmelig og måtte gjøres på ordinær måte.

Da det ble oppdaget skal soknepresten først ha nektet, men menighetsrådet og daværende biskop i Agder mente likevel at det forelå bevis. Han ble suspendert.

– Kirken lurer seg selv om den behandler slike saker annerledes enn man ville gjort andre steder. Samtidig kan kirken også signalisere at hvis man prøver å rydde opp i ettertid, så er det en vei tilbake, sier Skisland.

Beskyttelse for både prest og menighet

Underslagskandaler har også rammet metodistkirken. I 2013 ble det kjent at den tidligere presten og forstanderen i Stiftelsen Betanien Bergen, Are Blomhoff, hadde tappet stiftelsen for nær 15 millioner kroner.

– Han har ikke len­ger noen ret­tig­he­ter som prest i me­to­dist­kir­ken, sa bis­kop Chris­ti­an Alsted til Dagen, etter at underslaget ble kjent.

Alsted forteller at suspensjon er vanlig prosedyre når en klagesak mot en prest undersøkes og utredes i metodistkirken.

– Det gjør man både for å beskytte både presten, menigheten og eventuelt andre som er påvirket. I tilfellet med Blomhoff valgte han selv å forlate prestetjenesten ganske umiddelbart, sier biskopen.

Generalsekretær i Misjonskirken, Øyvind Haraldseid, er også klar på at hvis noen hadde blitt tiltalt for grovt underslag i hans organisasjon burde de gå ut av tjeneste.

– Denne tiltalen kan være berettiget, og da vil det være uansvarlig å fortsette som ingenting har skjedd inntil videre. Dette både for organisasjonens troverdighet, og for at den ansatte skal slippe å stå i en situasjon der tilliten er trukket i tvil, mener Haraldseid.

LES OGSÅ: Paven besøker et splittet Colombia

Underslagene skjedde ifølge tiltalen i St. Svithun katolske kirke i Stavanger.
Underslagene skjedde ifølge tiltalen i St. Svithun katolske kirke i Stavanger. Trygve W. Jordheim

Annen praksis

Mediekontakt i Den katolske kirke, Sindre Jacob Bostad, svarer på vegne av biskop Bernt Eidsvig i saken. Han sier det ikke er noen automatikk i at tiltale skal føre til suspensjon.

– I denne saken har vi gjort en samlet vurdering av flere momenter, og på grunnlag av det vi vet i dag er vi kommer frem til at suspensjon ikke er riktig, forklarer Bostad.

Han sier de forstår Ørjasæters resonnement, men at dette ikke dreier seg om en person i ledende økonomisk funksjon.

– Vi har naturligvis foretatt disposisjoner som gjør at vi har kontroll med pengene og hva de går til.

Andre kirkeledere sier det er praksis hos dem å suspendere i slike tilfeller. Hva er deres policy?

Vår policy og praksis er at vi vurderer hvert enkelt tilfelle hver for seg og gjør en grundig vurdering av hele sakskomplekset, svarer Bostad.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter