Nyheter

– Må stole på kirkens ledelse

Økonomiprofessor mener man vet for lite om tiltalen mot den katolske presten til å si om han bør suspenderes eller ikke.

– Jeg håper og regner med at det katolske lederskapet har vurdert suspensjon, men da funnet ut at det er riktig å ikke suspendere, sier Roy Mersland, professor i økonomi ved Universitetet i Agder. Han har forsket på økonomi og forvaltning i kristelige organisasjoner, og har selv bakgrunn i Misjonsalliansen.

LES MER: Prest må i retten for underslag

Kan være ukjente forhold

Mersland understreker at de som ikke er involvert i saken ikke har nok kjennskap til å si om suspensjon er på sin plass eller ikke.

– Som regel er det mer informasjon på bordet enn det som fremkommer her. Det kan være andre hensyn som gjør det klokt å la være å suspendere, som «synes vi må stole på at det er en klok vurdering».

Hva slags forhold kan det være snakk om?

Det er vanskelig å si, men det kan for eksempel være personlige forhold som vi ikke kjenner til. Eller det kan være at den katolske ledelsen er ganske opplyst om saken allerede, svarer Mersland.

Økonomiprofessoren mener det er bra at saken er anmeldt og at rettsprosessen må få gå sin gang.

– I og med at frivillig arbeid ikke først og fremst skal kjennetegnes av kontroll så må det være veldig gode rutiner for å følge opp når det eventuelt dukker opp noen råtne epler i kurven, men det vet vi som sagt ikke ennå i dette tilfellet. Men man må være veldig villig til å bli sett i kortene i slike sammenhenger.

LES OGSÅ: Reagerer på at tiltalt prest får fortsette

Slepphendt katolsk kirke

Omdømmeekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, skriver følgende om saken i en e-post til Vårt Land.

– Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre, er det ikke slik det står i Bibelen? Nåde og tilgivelse har alltid stått sentralt i kristen forkynnelse, og et trekk ved sjenerøse personer er at de er flinke å tilgi, mens smålige personer roper på hevn og straff.

Blindheim skriver videre at «den katolske kirke er forøvrig nokså slepphendt med hensyn til lov og rett, med tanke på sedelighetssakene som har versert i mediene», og er klar på hva presten bør gjøre.

– Hva som er lurt i et omdømmeperspektiv er å la nåde gå for rett, mener jeg. Men, presten må tilstå, angre og betale tilbake det han eventuelt har stjålet fra menighetskassen.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter