Nyheter

Vil stoppe bruktklær

Flere afrikanske land har eller vil forby vestlige land å sende brukte klær til dem. De mener vi ødelegger mer enn vi hjelper.

Fem østafrikanske land har gått sammen for å muligens hindre import av brukte klær. De mener vestens dumping av gamle klær ødelegger økonomien og klesindustrien deres.

Regjeringsledere fra Kenya, Rwanda, Tanzania, Burundi og Uganda har satt i gang en politisk avklaringsprosess. Der skal de kartlegge hvordan den lokale tekstil- og skinnindustrien kan fremmes og importen av brukt tøy, sko og skinnprodukter stoppes. Det besluttede toppmøtet i East African Community, i Norden først omtalt av Kristeligt Dagblad.

Innfører landene et forbud, står de ikke alene. Til nå har 12 afrikanske land restriksjoner for, eller forbud imot, import av brukte klær. Blant annet Sør-Afrika og Nigeria, skriver avisen.

Industridød

Globalt er handelen med brukte klær verdsatt til mer enn 2,8 milliarder pund. Argumentene for handelen med brukte klær er mange: gjenbruk er miljøvennlig, gir klær til fattige og reduserer verdens avfallshauger. Men hva er konsekvensene for de landene som importerer brukte klær fra andre land i store mengder?

En rapport laget av Fremtiden i Våre hender i 2007, med navnet «Brukte klær til besvær», konkluderte med at de brukte klærne er med på å skape industridød i Afrika.

Men nordmenn selv kjøper bare tilbake en liten del av de brukte klærne de leverer inn til bruktklærorganisasjoner. Hoveddelen blir derfor eksportert.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forståelig

Frelsesarmeens bruktkonsept Fretex selger ikke tøy direkte til afrikanske land. Men de har forståelse for at noen land ønsker å hindre import av brukte klær.

– Dersom de ønsker å bygge opp en tekstilindustri kan jeg godt forstå det. Nesten alle land som har en tekstilindustri, som India eller Pakistan har slike importhinder, for å beskytte sine egne arbeidsplasser, sier Per Moberg, daglig leder i Fretex International AS.

Men selv om Fretex ikke selger sine klær til afrikanske land, så havner en del av tøyet der til slutt.

– Vi har nøye kontroll med de aktørene vi selger våre klær til og vet at noe av vårt tøy selges videre til afrikanske land. For oss er det viktig at vi vet hvor klærne går, sier Moberg.

Han understreker at de brukte klærne Fretex selger til andre land, ikke er bistand, men kommersiell aktivitet.

– Vi gir det ikke bort, men selger klærne på det kommersielle markedet. Pengene går til våre sosiale prosjekter, sier Moberg.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Tjener penger

Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen, sier Fretex er blant de få seriøse klesinnsamlerne. Han understreker at det finnes utrolig mange flere som samler inn brukte klær i Norge, ofte markedsført som bistand. Svært mange står på deres Obs-liste over innsamlinger og organisasjoner de karakteriserer som useriøse.

– I virkeligheten er mange av disse ikke veldedighet, men skjult næringsvirksomhet, sier Hagen.

«Klær av ulykke»

Brukte klær fra en rekke vestlige land dominerer lokale boder i mange afrikanske land sør for Sahara. På folkemunne har klærne til og med fått tilnavn som «klærne til de døde hvite» i Nigeria og «klær av ulykke» i Mosambik, skriver The Guardian.

– Å stoppe handel av brukte klær vil ikke starte utviklingen av klesindustrien i Afrika alene. Men våre gamle jeans og t-skjorter er ofte ufrivillig en del av problemet, sier Andrew Brooks, doktor i utviklingsgeografi ved Kings College i London, til den engelske avisen.

Men bruktklærmarkedet er ikke lett å stoppe. Flere av landene som har strenge restriksjoner har problemer med at brukte klær selges på svart.

LES OGSÅ: – Reddes ikke av donasjoner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter