Nyheter

Billigklær truer Afrikas klesindustri

Stadig flere bruktklær sendes ut av landet. Nordmenn må kjøpe mer brukt og mindre nytt for å redde afrikansk klesindustri, anbefaler ny rapport.

Bare 20 prosent av klærne som samles inn til Fretex selges i Norge, og eksporten av bruktklær har nå passert 12.000 tonn årlig, ifølge Framtiden i våre hender. Nå frykter organisasjonen at eksport av bruktklær truer klesindustrien i utviklingsland, og oppfordrer nordmenn til å

* Kjøpe færre nye plagg

* Kjøpe plagg som er tidløse og holdbare

* Bruke klærne til de er slitt ut

* Kjøpe mer brukt

* Ikke kaste brukte klær i søpla

Nå blir 20 prosent av klærne vi bruker levert til klesinnsamling.

Trenger kontroll

I rapporten «Brukte klær til besvær» konkluderer Framtiden i våre hender med at de største eksportørene av bruktklær, Fretex og U-landshjelp fra Folk til Folk (UFF), bør sørge for strengere kontroll med hvor klærne havner til slutt. Importen av brukte klær til Afrika har nemlig økt i takt med at Norge sender utenlands flere klær som har hengt i nordmenns klesskap. Selv om mesteparten av bruktklærne sendes til Europa, mener organisasjonen at en stor andel sendes videre til afrikanske land.

Dyrt

Kunde Johanna Adolfsson leter og finner et par italienskproduserte 60-tallssko på Fretex Unika på Grünerløkka i Oslo.

– Her er det dyrt. Jeg betalte 160 kroner for skoene, og kunne jo like gjerne funnet meg et par nye, konkluderer hun i intervju med Vårt Land.

Men det blir ikke helt det samme.

– Her får du noe helt unikt, og det blir som en jakt. Jeg kjøper aldri sko eller vesker som du finner 10.000 helt like av. Jeg vil ha den eneste i sitt slag, forklarer hun.

Hun anslår at en tredjedel av plaggene hennes har vært i en annens garderobe først. Først og fremst er det jakker, vesker, sko og luer hun finner i bruktbutikk. Hun tenker ikke over at plaggene hun kjøper bør vare lenge, men kaster aldri klær i søppelbøtta.

Håndplukket

Adolfsson kommer fra småbyen Thorsby i Sverige, og der har de tre bruktbutikker som selger klær. Mye billigere enn i Oslo eller Stockholm.

– Jeg synes det er trist at man må handle bruktklær til overpris i Oslo. Årsaken til de høye prisene er at de som driver butikken har plukket ut klærne spesielt og synes det er fint, sier hun.

Hun tenker ikke over at det er miljøvennlig eller kan ha konsekvenser for industri i utviklingsland at hun kjøper klærne på Fretex.

– Jeg skjemmes litt for akkurat det. Er det noe jeg vil ha, kjøper jeg det. Selv om jeg finner plagget på Hennes og Mauritz, fastslår hun.

Butikkansatt Martine Loftesnes tror nordmenn kommer til å kjøpe mer brukt fremover.

– Det kommer til å skje når folk blir mer opptatt av å ikke kle seg som alle andre, fastslår hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter